Мега МамаПолезно

Активно Слушане – Трениране на Успешни Родители

Трениране на Успешни Родители

1.32KПрегледа
Активно Слушане – Трениране на Успешни Родители
4.5 (90%) 2 votes

Активното слушане помага на родителите да станат по-близки с децата си, а на децата да разберат своите чувства и емоции, и сами да решат проблемите си. Използването на активното слушане (концепция, създадена от д-р Карл Роджърс и популяризирана от д-р Гордън) ще покаже на детето Ви, че наистина искате да разберете какво всъщност чувства или мисли, какъв е проблемът. Когато детето говори с Вас, ще Ви се прииска да му дадете съвети, предложения или да задавате въпрос след въпрос. Вместо това се придържайте към следните насоки за активно слушане:

• Не прекъсвайте. Ако имате нужда от по-голяма яснота за това, което детето Ви е казало, изчакайте, докато то приключи да изразява себе си.

• Избягвайте всичко, което Ви разсейва и не правете нищо друго по време на разговора, когато това е възможно. Просто спрете това, което правите и слушайте. Ако не можете да спрете, предложете време, в което ще бъдете в състояние да дадете цялото си внимание.

• ТУР насърчава използването на отваряне на врати като „Разкажи ми повече за това“. Можете да използвате и възклицания (например – ахване „Еееех“, въздъхване „Ууууф“) или кратки фрази като „Без майтап“, „Наистина“ или дори само „ОООО!“ тези фрази ще позволят на дето да разбере, че все още слушате с интерес, а не да изглежда, че то изнася монолог.

• Запазете зрителен контакт с детето и се уверете, че Вашият собствен език на тялото предава съчувствие, а не раздразнение или безразличие.

Коментари

Забелязано в Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар