НА РАЗХОДКА в Селата Около Пловдив

В този пост Петя Йорданова ни разхожда до някои от страхотните селца около Пловдив.

• с. Яврово – На около 30 км. от Пловдив. Невероятна гледка към връх Ботев. Друг известен факт е, че това е родното село на великия български поет Николай Хайтов. Може да се посети и музей посветен на него.

• с. – На около 50 км. от Пловдив. Много жителите на селото са участвали в Априлското въстание, заради което губят живота си през 1876 г. Тракийски разкопки или чаша чудесно вино вие избирате.

 

• с. Ново село – Пловдивския Холивуд – На около 20 км. от Пловдив. Една от легендите за създаването на селото е, че в миналото от близкото „Черкезко гробище” излизали зли духове и таласъми, които плашели жителите, за това те решават да се преместят на ново място и оттам започнали да го наричат „Ново село”. Интересна идея на кмета са големите букви „Ново село”, които красят един от хълмовете над селото.

• с. Забърдо – На около 60 км. от Пловдив. Още едно място с интересен надпис, но в същото време запазило Родопската красота в себе си. Огромна беседка в центъра на селото, приема изморени туристи за почивка. Стигнете ли до тук няма как да не посетите и Чудните мостове. Всяка година на 14 март в селото се организира кукерски празник, с които се пропъждат злите духове.

• с. Крумово – Музей на авиацията – На около 15 км. от Пловдив. През далечната 1919 г., група ентусиасти, решават да създадът музея, но за съжаление идеята „отлежава” повече от 70 години. На 21 сепрември 1991 г. музея е вече факт, благодарение на 25-и авиационен полк – Чешнегирово, 44-ти полк – Крумово, 19-и полк – Граф Игнатиево, 22-ри полк – Безмер, както и на екипа на Националния военноисторически музей.

Следващия пост ще бъде пуснат на: 21.06.2018 г. (четвъртък), за да имате време да се организирате и да посетите локациите през почивните дни. Приятно пътешестване!!!