На Разходка : Манастирите около Пловдив

• Араповски манастир „Св. Неделя” – На около 6 км. източно от . Една от най-интересните легенди е, че в миналото тук е създаден таен комитет, които е помагал на Васил Левски да се укрива.

• Кукленски манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ – На около 15 км. южно от Пловдив. Според много исторически сведения, аязмото в двора на манастира лекува лудост и др. болести. Един от действащите в България женски манастир.

• Мулдавски манастир „Св. Петка” – На около 25 км. от Пловдив. Основан през 14 век, но скоро след това разрушен от османските орди. В Мулдавския манастир често е отсядал апостола на свободата – Васил Левски и дори е запазено скривалището му под бившата игуменарна.

• Бачковски манастир „Успение Богородично”- На около 25 км. от Пловдив. Най-голямата светиня на Бачковския манастир е Чудотворната икона на Пресвета Богородица Умиление (Елеуса). Тя се съхранява на специално място в съборния манастирски храм и заради чудотворството си е обект на поклонение от непрестанен поток от вярващи.

• Кръстова гора – На около 60 км. от Пловдив. Известна е с намиращото се в нея християнско светилище на връх „Кръста“, което е християнски поклоннически център с международна известност. Особено популярен е при празнуване на християнския празник „Кръстовден“. На този връх се издигал голям манастир, в който се е пазела частица от Кръста Господен. Всеки петък има служба под звездите, която започва точно в полунощ.