Обявиха носителите на „Награда Пловдив“ за 2019 г.

За първи път наградите се връчват онлайн

Точно в 12:00 навръх 57-мият си рожден ден кметът обяви на Фейсбук страницата на Община Пловдив победителите в конкурса „Награда Пловдив“. Ето, цялото му обръщение:
Всяка година в навечерието на най-българския празник 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се връчва престижното отличие „Награда Пловдив“. Получават го изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив, реализиран през предходната година.

И тази година традицията продължава! COVID – 19 със сигурност нанесе силен удар върху творческите професии, които се нуждаят от своята публика и от подкрепата ни.

Щастлив съм, че „Награда Пловдив“ е нашият начин да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, заради които „древният и вечен“ Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица на България!

Днес имам честта и удоволствието да съобщя победителите, които ще получат своята парична награда точно в навечерието на празника, а на 1 септември, ще се срещнем с тях на тържествена церемония – на Римския стадион, където те ще получат статуетката „Награда Пловдив“ и диплом.
Ето победителите в отделните категории за изминалата 2019 година:

 1. Художествена литература и хуманитаристика
  за пиесата „Одисей“
 2. Художествен превод 
  за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“
 3. Журналистика в сферата на културата
  Теодор Караколев за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.”
 4. Архитектура и естетизация на градската среда
  Колектив: арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана” – гр. Пловдив“
 5. Музика 
  Проф. акад. Милчо Василев за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.
 6. Театър
  „Николай Осипович Масалитинов“ – Пловдив за „Одисей“- сценичен проект, част от програмата „Европейска столица на културата- Пловдив 2019“.
 7. Изобразително изкуство
  Ангел Герджиков за Изложба живопис „Забравени следобеди“.
 8. Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство
  Соня Станкова за Проекта „Лицата на Пловдив“, представен по време на програмата „Европейска столица на културата Пловдив 2019“.
 9. „Опазване на Културното наследство и съхраняване на паметта“
  Доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори за „Работата на обект „Епископска Базилика на Филипопол“
 10. „Произведение на изкуството предназначено за деца“
  Държавен куклен театър – Пловдив за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“
 11. „Съвременни мултижанрови изкуства“ 
  Държавна опера – Пловдив за „Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Опера Оупън 2019“
 12. Специална награда за изключителни постижения и цялостен принос получава:
  Виктор Бойчев за „Издигане на нивото на Държавен куклен театър – Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За  популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За участието във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти. За цялостното присъствие на Държавния куклен театър – в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия.

Честито на победителите!
Благодарности за таланта и усилията на всички номинирани!