Новини Пловдив

Пловдивският хор „Детска китка” със златен медал

от Световния хоров фестивал на мира във Виена

252Прегледа
Пловдивският хор „Детска китка” със златен медал
Оценете това

Хор „Детска китка” при Общински детски комплекс – Пловдив спечели златен медал в конкурсната програма на 9-ия Световен хоров фестивал на мира в австрийската столица Виена.
42-те момичета от 31 пловдивски училища с диригент Яна Делирадева и пианист Николета Енева заслужиха първата награда в категория „Младежки хорове: 15-19 години” за изпълнението си на „Veni Domine” от Феликс Менделсон, „Sanctus § Benedictus” от Гералд Вирт, „Бучимиш” от Петър Льондев” и “It Don’t Mean a Thing” от Дюк Елингтън.
Конкурсът се проведе в Мут (MuTh) – концертната зала на Хора на виенските момчета, а председател на международното жури беше проф. У Лингфен, основателка на катедрата по хорово дирижиране в Пекинската консерватория.
Във фестивала взеха участие общо 41 хора от Австрия, България, Германия, Израел, Канада, Китай, Полша, Тайван, Чехия и Япония. България беше представена и от хор „Ален мак” при читалище „Никола Вапцаров – 1866”, Благоевград с диригент Йоланта Лазарова. В трите категории на конкурсната програма се състезаваха двайсет и един хора.
Наградите бяха обявени на последния от трите гала концерта в легендарната Златна зала на Виенското филхармонично дружество, в чийто финал 800 хористи изпълниха заедно произведения от Гералд Вирт, Монде Мдинги и анонимен композитор от ХV-XVI век.
Световният хоров фестивал на мира се организира в партньорство с австрийското правителство, Община Виена, Хора на виенските момчета, китайската продуцентска агенция „Masters Music International”, ООН – Виена и с финансовата подкрепа на фондация „Готфрид фон Айнем”. Артистичен директор на фестивала е Гералд Вирт, президент и артистичен директор на Хора на виенските момчета.
Освен в състезанието и гала концерта във Виенското филхармонично дружество хор „Детска китка” участва и в концерти в бароковата църква „Св. Петър”, централата на ООН във Виена и Haus Augarten – дом за възрастни хора.
Пътуването на хор „Детска китка” се осъществи с подкрепата на Община Пловдив по програма „Мобилност“.

Коментари

Забелязано в Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар