20 C
Пловдив
19 април, 2021

АМТИИ отбеляза патронния си празник 16 ноември в

Вижте още

Последвай ни

17,730FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

На тържество в редуциран състав заради пандемичните , почете патронния си празник, който от миналата година се чества на 16 ноември-рождената дата на основателя на висшето училище проф. Асен Диамандиев. До паметника на именития творец във фоайето на Централната сграда почитта си към делото на патрона отдадоха ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, заместник-ректорите проф. д-р Галина Лардева и проф. д-р Костадин Бураджиев, председателят на Общото събрание проф. д-р Любомир Караджов и проф. акад. Милчо Василев –ректор в периода 2011-2020 г.

„Ще проведем това тържество в ограничен присъствен формат заради мерките, които сме предприели за здравето на нашите и преподаватели, но уважението и почитта към основателя на Академията трябва да бъдат засвидетелствани дори и в такива моменти“-откри ректорът проф. Шекерджиева.

В словото си тя припомни, че като неспокоен дух и вечно търсещ човек, Асен Диамандиев успява да създаде едно уникално висше училище, в което си подават ръка педагогиката, музиката, танца, а по-късно и изобразителните изкуства. „Сигурна съм, че днес Асен Диамандиев още по-убедено би повторил думите си „Нещата, които бях запланувал, ги реализирах“!

Въпреки, че това тържество ще остане в хрониките като тържество по време на пандемия, аз съм щастлива, че мога да ви кажа: „Честит празник“! Благодаря на преподаватели, студенти и администрация за търпението, усилията, стремежа за успех, ентусиазма и смирението, проявени в необичайни условия. Нашият патрон казваше: „Голямо е удовлетворението ми, когато усетя у студентите нравствени качества на доблестни , когато видя професионалното им израстване и най-вече социалната им реализация“.

Те продължават нашия път, а няма нищо по-хубаво от това, да видиш как твоята посока е поета от млади, ентусиазирани хора. Бъдете здрави, честит празник“-поздрави присъстващите ректорът проф. Шекерджиева-Новак. Проф. Милчо Василев подчерта далновидността на Асен Диамандиев, който първи в е осъзнал колко е важно завършващите музикалните в Котел и Широка Лъка да има къде да продължат висшето си . „Създадените от него специалности „Народно пеене“ и „Народни инструменти“ в АМТИИ са уникални и до днес“-припомни Милчо Василев.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен
ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров инспектира ремонта Околовръстното шосе

Ръководството постави на паметника голяма кошница цветя, а по време на събитието коридорите на Академията се огласяха от песни, композирани от Асен Диамандиев.

На 31 януари 2019 г. Народното събрание на Р България гласува преименуването на АМТИИ с името на основателя на висшето училище проф. Асен Диамандиев- човекът, който през 1964 г. използва авторитета си на музикант и общественик, за да открие в родния си град първото в страната извънстолично висше училище по музика. Актът на преименуване бе по идея на тогавашния ректор проф. Милчо Василев, подкрепен от Академичния съвет на АМТИИ, а след това и от Министерството на образованието и науката, Парламентарната комисия по културата и медиите и Министерския съвет.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив