fbpx
20 C
Пловдив
28 февруари, 2021

„Дефиле на младото вино“: Да се срещнем с приятели на чаша вино в Пловдив

Вижте още

Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

Регионално сдружение за управление на отпадъците – Пловдив проведе днес заседание под председателството на кмета Здравко Димитров. На него...

Пазят с жива охрана и камери Хълма на Освободителите преди 3 март

Подсилени патрули на „Общинска охрана“ и Общинска полиция денонощно дежурят на Бунарджика по разпореждане на кмета на Пловдив Здравко...

Последвай ни

16,752ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Тази есен винолюбители и винопроизводителище се срещнатза дванадесети път в Пловдив през ноември по време на фестивал „Дефиле на младото вино“. Резервирайте датите 13, 14 и 15 ноември в своя календар и се подгответе да преживеете един невероятен винен празник.

Възрожденските къщи в Стария град на Пловдив ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели, дегустация на български вина, културни , вкусна храна и много забавления.

Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар.3

Фестивалът е първият в България, който със старта си преди дванадесет години проправя път на винения туризъм в симбиоза с културния, като „подава ръка“ на родните винопроизводители, предоставяйки им възможността да презентират качествата и вкусовете на своята продукция пред широката публика.

ДНИТЕ НА МЛАДОТО ВИНО“, прехождащи фестивала, щесрещнат винолюбителите с различни експерти в областта на виното и туризма. Събитията ще се провеждат всяка вечер от понеделник до четвъртък от 18часа и целят да обогатят знанията на посетителите.

Откриването на „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“ е на 13 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13ч. „Дионисиево шествие“ и ансамбъл „Тракия“ ще поведат посетителите към началото на Стария град, където в 14ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска избаВила Юстина, които са златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ ще дадем официалния старт на фестивала и винените дегустации, които ще продължат през трите дни, както следва:

  • 13 ноември – от 14 до 18 ч.
  • 14 ноември – от 11 до 18 ч.
  • 15 ноември – от 11 до 17 ч.

1Участниците във фестивала са повече от 2019 г. – 51, от които 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те ще бъдат разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи стрелки към всички фестивални локации.

По време на събитието може да се насладите безплатно на атмосферата на фестивала. Но при желание за дегустация може да опитате над 200 вида вина реколта 2020 г. с жетони на цена 75 стотинки за брой.Не пропускайте възможността да се сдобиете и с брандираната стъклена чаша за дегустации, за да се почувствате като истински професионалисти. Ще ги намерите пред всяка локация, където ще има сътрудници, от които може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. А, за да усетите вкусовите качества на дегустираните вина, може да ги комбинирате с подходящи гурме продукти.

За поредна година организаторите продължават своятакауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендииот прихода на фестивала.

Експертно жури, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на новите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили анкетни карти, ще определи „НАЙ-ДОБРО МЛАДО ВИНО 2020“ в категориите – Червено, бяло и розе, победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите – бутилка вино.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието. Апелираме посетителите на фестивала да носят своите лични предпазни маски и да ги свалят само по време на дегустация и хранене. Не се струпвайте на големи групи и се движете само в компанията на най-близките си приятели или семейство. Преди всичко, всеки носи лична отговорност.

ВИЖ ОЩЕ :  Кампания „Развей българския флаг!“

За спазване на въведените мерки ще апелират и съблюдават студенти от партньора на фестивала – Медицински университет – Пловдив. Те ще бъдат с отличителни знаци и по всички локации. Тази година университетът празнува своята 75-а годишнина. По този повод той ще има и информационен щанд, разположен в къща „Иван Черноземски“.

ВИЖ ОЩЕ :  Кампания „Развей българския флаг!“

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свойинформационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

Партньори на дванадесетото издание на фестивала са: Министерство на туризма, Либхер, Техно Акташ, Дунапак Родина, Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив, фондация Пловдив 2019, Медицински университет Пловдив, Михалково, Енко пластикс, Ледена епоха, ЕТН хост, Бългерия уайн турс, Уайн тур мейкър и Уайн турс.

*Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2020 г.

Дни на младото вино“ – 2020, ПРОГРАМА:

9 ноември (понеделник) от 18:00 часа | Вход свободен

Международен ден на Мавруда“ и защо е важно да посветим ден на местен сорт. Ще ни разкаже Красимира Кодукова от Wine Tour Maker

Културен център „Тракарт“ (бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 89, Подлез „Археологически“)

10 ноември (вторник) от 18:00 часа | Вход свободен

Тракийската низина – винени преживявания и културен туризъм“  – Разговор, презентация с Васил Златев от Bulgaria Wine Tours

Кафе-бар „Пейка“ (ул. „Бетовен“ 12, срещу ЕВН)

11 ноември (сряда) от 18:00 часа | Вход свободен

Как да дегустираме вино“ – Блиц курс с Гергана Тодорова от WineTours.bg

Wine Time 73/83 (ул. „Абаджийска“ 8)

12 ноември (четвъртък)18:00 часа | Вход свободен

Проект „DIONYSOS“ – Developing Identity ON Yield, Soil and SiteПрезентация на Факултет по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ Хотел „Пълдин кооп“ – конферентна зала (бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 130)

Фестивал „Дефиле на младото вино“ – 2020, ПРОГРАМА:

13 ноември (петък)

13:00 – „Дионисиево шествие“ съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. пред Община Пловдив;

14:00 – Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва от бог Дионис. Началото на Стария град. /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14:30 – Начало на винените дегустации;

18:00 – Край на винените дегустации.

14 ноември (събота)

11:00 – Начало на винените дегустации в Стария град;

12:00 – „Как влияе виното върху здравето“ | Вход свободен

Презентация на Медицински университет – Пловдив. Къща „Иван Черноземски“;

15:00 На раздумка с винце – Клюкомедия | Вход15 лв.Тракийски стан;

18:00 – Край на винените дегустации;

20:00 – Вечер на майсторите на виното.

15 ноември (неделя)

11:00 – Начало на винените дегустации в Стария град;

11:30– Да наредим пъзел – отборна игра за бързина | Вход свободен

Ресторант „Алафрангите“;

13:00 На раздумка с винце – Клюкомедия | Вход15 лв.Тракийски стан;

13:30 – Рисуване с Дали вино| Вход 25 лв. с предварителна заявка.

Къща „Иван Черноземски“;

14:30 География на виното – образователна игра с награди | Вход свободен

Галерия „Енчо Пиронков“;

17:00 – Край на винените дегустации.

Новини от Пловдив

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на ст. „Христо Ботев“, до месец стартира и строежът на „Локомотив“

Доволен от днешната си проверка на дейностите по двата стадиона остана кметът на Община Пловдив Здравко Димитров. Заедно със...

Още новини от Пловдив