20 C
Пловдив
15 април, 2021

НА ЖИВО : УХТ Пловдив – откриване на учебната година

Вижте още

Последвай ни

17,705FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.
  • 10:00 часа: Тържествено откриване на новата академична 2020/2021 година в двора на Университета;
  • 10:50 часа: Официално връчване на благодарствени грамоти и награди;
  • 11:00 часа: Официално връчване на студентските книжки и таблети на приетите с най-висок бал студенти;
  • 11:15 часа: Откриване на „Студентски контактни центрове”;
  • 11:30 часа: Раздаване на студентските книжки на първокурсниците по факултети:

На събитието са поканени представители на централната и местната власт, академичната общност, членовете на Съвета на настоятелите на УХТ, представители на бизнеса и работодателските организации, преподаватели, служители, студенти и .

 

С песента от култовия филм „Вчера“ – „Клетва“ в изпълнение на „Щурците“, ректорът проф. д-р поздрави студенти, преподаватели и гости на Университета по хранителни технологии-Пловдив, които присъстваха на тържественото откриване на академичната 2020/2021 учебна година. С едно от любимите изпълнения на неговото поколение той успя да разчувства присъстващите и да придаде емоционално приповдигната празнична атмосфера.

Старт на церемонията по традиция бе даден с Gaudeamus igitur, под звуците на химна бе внесено знамето на университета. На празненството в двора бяха новоприетите студенти, преподаватели и множество гости, сред които г-жа Марияна Николова – Вицепремиер по икономическа и демографска политика и Министър на туризма, доц. д-р Янко Иванов – Зам.-министър на земеделието, храните и горите, – областен управител на Пловдив и , кмет на Пловдив. На трибуната бяха и членовете на Съвета на настоятелите: доц. Борислав Великов – председател на 39-то Народно събрание на Република България през 2005 г.,  г-н Мехмед Дикме – Министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г., г-жа Елза Маркова – Изпълнителен директор на „Белла България” АД, г-н Стойко Кировски – Председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) в България, г-н Иван Папазов – Изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на „Ви Пи Брандс Интернешънъл“ АД, г-н Красимир Станев – Изпълнителен директор на „Албена“ АД.

Сред гостите уважили днешното тържество бяха и г-н Хюсеин Дьонмез – Помощник аташе на Генералното консулство на Република в Пловдив, Ángel Santamaría Barnola – Съветник по образованието към Посолството на Кралство Испания в България, г-н Радосвет Радев – Председател на Българската стопанска камара (БСК), г-н – Изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, г-жа Божана Апостолова – основател на Издателска къща “Жанет 45” ООД и на литературния фестивал „Пловдив чете“, проф. Тони Шекерджиева-Новак – Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Професор Асен Диамандиев“, проф. Мариана Мурджева – Ректор на Медицинския университет – Пловдив, проф. Христина Янчева – Ректор на Аграрния университет, проф. Ирена Петева – Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Марияна Иванова – Ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, доц. Надя Чернева – Зам.-ректор на Пловдивския университет „“, проф. Димитър Греков – Член на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Бившите ректори на УХТ: проф. Димитър Хаджикинов, проф. Георги Вълчев, проф. Кольо Динков.

Представители на браншовите асоциации: д-р Светла Чамова – председател на Управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост (СХП), г-н Йордан Чорбаджийски – председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), г-н Владислав Михайлов – зам.- председател на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ), г-н Иван Карагьозов – представител на Съюз на пивоварите в България.

ВИЖ ОЩЕ :  Arte Spa&Park Hotel, Велинград подготвя незабравим ВЕЛИКДЕН

Представители на мобилните оператори: г-жа Елена Кичева – Теленор България, г-жа Илияна Василева – Виваком, г-н Пенко Петров – А1.

В приветствието си проф. Моллов заяви, че през своята 67-годишна УХТ се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологиите, а силният интерес към изучаваните специалности дава самочувствие на академичната общност на лидер. Удовлетворени сме, че държавната поръчка за прием на нови студенти е изпълнена почти на 100%, заяви той. За първи път прага на висшето училище прекрачват над 620 първокурсници, така общият брой на студентите надвишава 3300.

ВИЖ ОЩЕ :  Arte Spa&Park Hotel, Велинград подготвя незабравим ВЕЛИКДЕН

В годината, която ни изправи пред най-големите предизвикателства в образованието, университетът въвежда модулно обучение – част от лекционните курсове ще бъдат провеждани On-Line, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. Затова ръководството е осигурило за всеки първокурсник персонален таблет за ползване през целия период на обучение. Но завърши с думите на изп. директор на Google Ерик Шмид, отправени на студентите от Калифорнийския университет в Бъркли: „Вярвам във вашата способност да управлявате технологиите. Но не бива да позволявате на технологиите да ви управляват…“ и апелира да посвещават времето си на здравето, културата и духовността и най-много на хората, които обичат. След това ги увери, че преподавателите винаги ще бъдат до тях, за да създадат тяхната професионална и житейска перспектива.

На добър час и нови високи постижения на академичната общност в УХТ пожела вицепремиерът Николова. В приветствието си тя изтъкна, че авторитетното висше училище обучава кадри, които имат важна роля за развитието на туристическия сектор и определят водещата му роля в българската икономика с 12% от БВП. С моя екип разчитаме на преподавателите и студентите от УХТ да продължите тези добри практики и да мобилизирате всичко научено зад банките, в лабораториите и стажовете, за да може страната ни да бъде безопасна, здравословна и конкурентна дестинация.

Специален поздрав отправи и президентът на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока. В своето видеообръщение той поздрави най-напред студентите и преподавателите  и отбеляза, че OIV и УХТ работят усърдно по подготовката на магистърска степен по лозарство и винарство „Master in Wine Making and Management”, която ще стартира от следващата учебна година. Той изрази надежда, че съвместният проект ще позиционира висшето училище в Пловдив на водещо място сред академичните институции. Убеден съм, че УХТ е правилният партньор на Международната организация по лозата и виното в стратегическите цели, които имаме, заяви от специалната видеостена, на която се излъчваше церемонията, Пау Рока. Той пожела на всички успешна година.

Поздравления към студентите, преподавателите и гостите от официалната трибуна отправиха още зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, Мехмед Дикме, министър на земеделието 2001-2005, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара и Божана Апостолова, основател на Издателска къща “Жанет 45” ООД и на литературния фестивал „Пловдив чете“.

На финала ректорът връчи лично студентските книжки на отличниците. Благодарствени грамоти получиха рекламните лица в кандидатстудентска кампания 2020 – Ванеса Николова и инж. Георги Георгиев и платена такса за обучението в желана от тях магистърска програма. Златният спонсор а изграждане на Студентските споделени пространства Стайко Тодоров, управител на консервна фабрика „Траки“. Константина Чешмеджиева, студентка от 4 курс, специалност „Биотехнологии“ получи награда от управителя на фирма „Лесафр“-България Венета Писарска за най-добра научно-изследователска разработка.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив