20 C
Пловдив
20 април, 2021

Пловдив – Столица на Спиртните Напитки!

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

От днес, 20 август до 25 август 2018 г . Пловдив се превръща в световна столица на високоалкохолните напитки.  Градът ни става домакин на международния за високоалкохолни напитки by Concours Mondial de Bruxelles.

Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности. Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура.

На 20 август сутринта започват майсторските класове за експертите, които ще продължат цял ден. Как се разпознават различните видове уиски ще представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, който пристигна специално за конкурса. „Посланикът“ на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. Мастъркласовете за родната „вода на живота“ ще водят проф. Николай Бакалов, проф. Николай Стоянов и собственикът на Rakia Shop Светлин Мирчев.

Вечерта на 20 август 2018 г. ще има експо „Запознайте се с българските производители“, а след него е церемонията по официалното откриване на Конкурса. 

До обяд през всеки един от следващите три дни –  21, 22 и 23 август – международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация“ високоалкохолни напитки. На 21 и 22 август следобяд ще се посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, най-голямата на Балканите фабрика за етанол и суровини „Есентика“ и изба „Карабунар“. Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август на обяд. След това, международното жури ще посети забележителности в Пловдив.

ВИЖ ОЩЕ :  Занаятчийското училище за деца започна обучението на първите записани при огромен интерес

Денят ще приключи с концерт на Ансамбъл „“ от 20 часа на (с вход свободен), както и с галавечеря за гостите в Стария град.

За международните съдии, които искат да научат повече за , е предвидена допълнителна програма в централната и източната част на страната ни. На 24 и 25 август ще се посещават производствата на български фирми като „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели (Казанлъшката гробница) и Долината на розите, както и дестилерията „Дамасцена“, където експертите ще видят как се прави българско розово масло.

ВИЖ ОЩЕ :  Занаятчийското училище за деца започна обучението на първите записани при огромен интерес

Пловдив е домакин за втори път на проява от такъв ранг. През 2016 г. в града под тепетата се проведе винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато  1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и . Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки. Представителят на Конкурса в България е „Пробежекс“.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив