Новини ПловдивСъбития

Фондация GLAS – “Да се разкриеш” ще бъде представен в Пловдив на 16 април

Филмът разказва историите на ЛГБТИ тийнейджъри, които за първи път споделят своята различна сексуална ориентация и/или полова идентичност пред родителите си.

996Прегледа
Оценете това

Фондация GLAS организира специална кино вечер в Пловдив, посветена на темата за разкриването и силата да бъдеш себе си. В рамките на събитието ще бъде представен документалният филм „Да се разкриеш“ (2018) на френския режисьор Дени Паро. Лентата е сбор от автентични видео записи, подбрани от интернет, на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си за своята сексуална ориентация и/или полова идентичност.

Филмът беше представен за първи път на голям екран в София в рамките на съвместната инициатива „Кино и пол“ на Фондация GLAS и София Филм Фест 2019 през март. Кино творбата участва в редица международни фестивали и е отличена със специална награда на Международния филмов фестивал във Варшава, Полша.

„Филмът изпраща едно изключително важно послание за разбиране и приемане, което искаме да пренесем и извън София, за да отворим диалог както с местната публика, така и с всички граждани на Пловдив, който винаги се е гордеел със своя дух на откритост и мирно съжителство между различни етноси и малцинства. Посланието обаче придобива още по-голяма значимост на фона на тревожното нарастване на езика на омраза и заплахите за физическо насилие срещу общността, които през последните няколко месеца започнаха да придобиват истерични размери и да опетняват доброто име на града“,

коментира Симеон Василев, председател на Фондация GLAS.

Преди прожекцията Фондация GLAS в партньорство с Британския съвет ще представи за първи път у нас и 5 късометражни филма от Великобритания на ЛГБТИ тематика. Кратките кино произведения са част от програмата на ЛГБТИ кинофестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт.

Някои от подбраните филми са били включени и в глобалната кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се организира съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт с подкрепата на ООН. В края на март Фондация GLAS стана партньор на инициативата на Британския съвет в България.

Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде Ребека Уолтън, регионален директор за ЕС на Британския съвет, която ще открие вечерта и ще представи късометражните филми в селекцията.

Събитието ще се състои на 16 април, от 19:00 ч., в кино „Лъки“, а след него ще се проведе разговор между представители на Фондация GLAS и зрителите относно темите, засегнати във филмите.

 

 

Коментари

Забелязано в Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар