5 въпроса за Пловдив, на които не всеки може да отговори
5 въпроса за Пловдив, на които не всеки може да отговори
Забавни

5 въпроса за Пловдив, на които не всеки може да отговори

3.83KПрегледа

Ще можеш ли да отговориш на тези 5 въпроса? Гарантираме ти, че не всеки може. Пробвай се и сподели резултата си с нас в груапта ни във фейсбук.

0%

Кога Пловдив за първи път е присъединен към България?

Correct! Wrong!

Пловдив е присъединен към България за първи път от хан Крум през 812 година. При царуването на цар Симеон пък градът е трайно присъединен към България.

През кой век е издигната часовниковата кула?

Correct! Wrong!

В Пловдив на Сахат тепе през 17 век бива построена една от най-старите часовникови кули в цяла Европа. Часовниковият механизъм е изработен от италианския майстор от Генуа Антонио Барбаджелата през 1610 година. Сегашният часовников механизъм е възстановка на стария по оригиналните чертежи и е изработен от карнобатския майстор на кулни часовници Димитър Тодоров.

През коя година в Пловдив е открито първото българско училище?

Correct! Wrong!

Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ е гимназиално училище в Пловдив, носещо името на славянските просветители Кирил и Методий. Старото име на училището е Пловдивска мъжка гимназия. Гимназията се намира на площад „11 май“. Пловдивското училище е създадено през 1850 година от българската община в града, като за неговата издръжка са предвидени лихвите от събрани от гражданите средства.

През коя година е основано първото издателство в България?

Correct! Wrong!

В Старинен Пловдив се намира къщата-музей на Христо Данов. Там през 1855 година е основано първото издателство в България.

През коя година започва прокопаването на тунела под Стария град?

Correct! Wrong!

Започва през 1940, но поради липса на средства е замразено. Проектът е завършен през 1960г.

5 Факта за Пловдив, които не всеки знае...
Можеш повече от това!
Слабо майна. Вярно е, че въпросите не бяха от най-лесните, надяваме се че си научил/а нещо ново днес. Сподели го с други майни и не забравяй да добавиш "Еее, верно ли не го знаеше това!"
Много добре, браво!
Добре, добре! Може и по-добре, но определено нивото на общата ти култура никак не е ниско. Може да предизвикаш познатите си и да премерите резултати - най-вероятно ще победиш!
Истинска МАЙНА!
Истинска майна! Ти си машина човече! Най-вероятно играта ти се сторила ако не скучна, то поне супер лесна... С такава обща култура най-вероятно ти трябва да измисляш игри за нас, а не ние за теб. Ще се радваме ако по-често те засичаме в групата ни във фейсбук!

Share your Results:

Коментари

5 въпроса за Пловдив, на които не всеки може да отговори
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си.При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар