Новини Пловдив

Кой ще е новият “ВИНОВЕН” в Пловдив ?

Социологически забелязано

3KПрегледа
Кой ще е новият “ВИНОВЕН” в ?
4.6 (92.63%) 19 votes

Както видяхте, ние от , като всяка една себеуважаваща се медия,  направихме анкета за това кой кандидат за кмет бихте подкрепили. Нашето допитване е  честно и открито,  заради няколко основни факта – всеки един човек, който е дал гласа си, го е направил, лично и с името си и всеки можеше да добави свой фаворит, за който „забележителите“ да гласуват.

Това е и в синхрон с конституционното ни право да избираме и да бъдем избирани.
Повечето анкети в други пловдивски сайтове показват доста различни резултати.
Оставяме на всеки от вас сам да прецени на коя медия да се довери.

Забележителни резултати… за някои

В анкетата са гласували 1440 човека – достатъчен брой за официална извадка, които в огромната си част са автентични Facebook потребители. Резултатите са:

539 са гласували за „друг кандидат“,

286 за

228 за

197 за

В анализа си ще обърнем внимание само на тях, защото всички останали 24 кандидати са с минимални резултати. Кандидатът на БСП Николай Радев получава десетина гласа сред нашите читатели, а кандидатът на Демократична България Йордан Ивнов 32. С подобни резултати са и някои районни кметове, като Ральо Ралев и Борислав Инчев.

Месията още не се забелязва

Безспорно критичните настроения спрямо политическия и управленски елит в България не подминават и Пловдив. Изключително силно те се усещат от хората, които са в социалните мрежи.

На първо място излиза „друг кандидат“, което отдаваме на голямата доза обща неудовлетвореност, която пловдивчани имат спрямо управлението през последните няколко мандата. Този резултат показва, че ние не можем да назовем конкретната формула и сме още в момент на изчакване на месията, който с вълшебна пръчица ще реши проблемите в Пловдив, ще помете всички и така нататък… Вероятността за това да се случи, обаче, е малка, тъй като оставащото време до местните избори е твърде малко, за да бъде наложен подобен харизматичен и избираем кандидат.

Хайде по-сериозно, „забележители“

Колкото и да искаме нещо ново, толкова и не можем да се разделим със старото. Истината трябва да е някъде по средата. Резултатите от нашата анкета, между другото, съвпадат фрапиращо с резултатите от първия тур на местните избори от 2015 г. Нови тенденции липсват, както на национално ниво, така и в града ни. В държавата имаме каращи се „патриоти“, каращи се десни, опозиция по инерция в ляво и стабилни ГЕРБ и ДПС. В Пловдив винаги е малко по-различно.

Виновен или не – той е от ГЕРБ!

Настоящият кмет Иван Тотев отново води, след него се нареждат Славчо Атанасов и Дани Каназирева с почти еднакъв резултат. Явно електоралните настроения на повечето от нас са същите и не са се променили значително.  Друг извод, който можем да направим, е че в управляващата партия ГЕРБ Иван Тотев е без конкуренция за кандидат. Останалите, които бяха добавени като евентуални кандидати, не събраха доверие. Дали това е защото е действащ кмет и градски председател на ГЕРБ и за това хората не смеят да гласуват за друг, не знаем.

Няма интрига при „патриотите“

Много хора се питат докога ще се кандидатира Славчо Атанасов за кмет на Пловдив? Ами какво да прави човекът, в патриотичния сегмент няма нищо ново под слънцето. Ще трябва отново да поеме отговорност и да развее байряка, нищо че това ще му е за пети път, ако го направи, но още не се знае кои партии  ще го подкрепят. За сега Валери Симеонов стои сигурно зад гърба му. При т. нар. патриоти винаги е интересно, а и в последно време отново ставаме свидетели на разногласия между лидерите им.

 В дясно е ясно

Дани Каназирева вече натрупа опит и със „Съюз за Пловдив“ и от ново лице за политиката вече се превърна в традиционен фактор. До сега винаги играе сама и винаги бърка  сериозно сметките на „големите партии“.  Ако тя се кандидатира, това ще е третото й явяване, както и на Иван Тотев. Сигурно нейните хора се надяват на народната поговорка, че от третия път нещата винаги стават. Изоставането й спрямо Славчо Атанасов по нашите данни е минимално. Тя  единствена от основните играчи не е била кмет, а и не е управлявала. Не се знае дали тези факти са в плюс или минус за евентуалната кандидатура.

 

Такава е картината в Пловдив. Забелязва се лесно, а вашите гласове в анкетата направиха нещата още по-очевидни. Новото няма да дойде от въздуха – нито се забелязва, нито има време. Възможността пред Пловдив е, както казва създателят на Швейк, за умерен прогрес в рамките на закона. Можем да я караме по старому, можем още по съвсем по старому, можем и да променим нещата. Но няма как да се събудим в друг град, без традициите и без живота, който сами сме си построили.

 

Коментари

Забелязано в Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар