Заместник-министър Георгиев разговаря в Сеул с ген. Винсент Брук

Заместник-министърът на външните работи се срещна вчера в Сеул с генерал Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ-Република Корея. Разговорът се състоя в особено специален за мирния процес на Корейския полуостров ден, когато започна третата за тази година среща на върха между лидерите на Република Корея и КНДР и Ким Чен-ун.

Заместник-министър Георгиев и генерал Брукс обсъдиха състоянието на текущите дипломатически усилия за постигане на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Георг Георгиев сподели и опита, който България има в дипломатическите си отношения с Република Корея и КНДР. Той допълни, че от 2015 г. между София и Сеул има установено всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство и се развива особено интензивен политически диалог.

България е и една от седемте страни-членки на ЕС, които имат собствено посолство в Пхенян.

Георг Георгиев изтъкна още, че през първата половина на т.г. успоредно с българското председателство на Съвета на ЕС, България е провела и местното ротационно председателство на ЕС в КНДР, като е представяла визията на Съюза за пълна, проверима и необратима денуклеаризация на Северна Корея в рамките на политиката на критична ангажираност с Пхенян.

„Всичко това ни дава много прецизен поглед върху процесите от двете страни на демилитаризираната зона“,

каза българският заместник-министър.

От своя страна ген. Брукс даде висока оценка на усилията, които България полага за стриктно придържане към режима на санкции на ООН спрямо КНДР и играе ролята на стратегически партньор на САЩ в процесите, засягащи колективната сигурност, отбраната и борбата с глобалния тероризъм.