fbpx
20 C
Пловдив
9 март, 2021

Министър Петков представи промените, заложени в проекта на Закон за социалните услуги

Вижте още

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

336 са новодиагностицираните с Ковид-19 за периода от 6 до 8 март в Пловдивска област.

В събота са били 208, в неделя - 98. За последното денонощие са 30. Общо случаите на инфекцията от началото...

Севдалина Кочевска и Петър Кочевски с изложба „Без герои“

Двама от най-разпознаваемите пловдивски художници аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „“...

Последвай ни

16,876ФеновеХаресва ми
4,240АбонатаАбонирайте се
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Министър Бисер Петков представи напредъка при подготовката на проекта на Закон за социалните услуги и основните промени в сектора, заложени в новия нормативен акт на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика. В събитието участваха представители на малката работна група за подготовка на проекта – Миряна Сирийски, Надя Шабани и Събина Събева, както и заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова.

Със законопроекта се предлага ново разбиране, нова философия за ролята на социалните услуги. Една от основните цели е да се облекчи достъпът до социални услуги чрез премахване на издаването на заповед за настаняване и направление за ползване на услуги от дирекция „“. Всеки човек ще има право на консултация и информация за ползването на социални услуги и ще може сам да избере доставчика, който да му я предостави, каза министър Петков.

Той подчерта, че със законопроекта се предвижда да се създаде национална карта на социалните услуги, които се финансират от държавния . По този начин ще се сложи ред в планирането и създаването на услуги и ще се гарантира, че те ще са съобразени с потребностите на хората в различните населени места. Със създаването на национална карта държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план, каза министър Петков.

В проекта е предвидено да се създаде нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще следи дали се спазват правата на потребителите на социални услуги. В специална ще се регламентират стандарти за качеството на социалните услуги. Ще се въведат и правила за контрол и мониторинг на качеството от самите доставчици и от общините.

За първи път се предвижда да се даде възможност за ползване на общодостъпни социални услуги от всички лица, а не само от представители на уязвимите групи, каза още министър Петков. Това ще са услуги за информиране, консултиране и обучение за реализиране на социални права и за развиване на умения, които се предоставят за срок до 2 месеца. В новия закон ще се определят и финансирани от държавата социални услуги, включително и за пълнолетни, които ще се предоставят без заплащане на такса.  Сред тях ще са услугите за консултиране и подкрепа на родители по въпросите на ранното детско развитие и отглеждането на деца; ранна интервенция на уврежданията; спешно осигуряване на подкрепа в случай на кризисна ситуация и други.

Предвижда се да се въведе и напълно нова социална услуга – заместваща грижа. Нейната цел е да се осигури временна почивка на родители и лица, които полагат грижи за зависими членове на семейството. Услугата ще е безплатна до 14 календарни дни в годината, а общият период на предоставянето й ще е до 30 календарни дни годишно, обясни министър Петков.

Той добави, че дискусиите по проекта продължават, като предстои той да бъде представен и обсъден от голямата работна група за подготовката на Закона за социалните услуги. Целта е до 15 октомври проектът на новия нормативен акт да  бъде публикуван за обществено .

Новини от Пловдив

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

Още новини от Пловдив