55% от съгражданите ни искат президентът да е мъж

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“

С този пример вицепремиерът и министър на външните работи илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори.

Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада.

Захариева посочи още, че политици като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, „въпреки че все още 55% от съгражданите ни искат президентът да е мъж“.

Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея

„когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло. Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарастне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно“.