България и Норвегия ще работят заедно по общи проекти в Западните Балкани

Република България и Кралство Норвегия ще работят заедно по общи проекти в Западните Балкани, които да стимулират младите хора да останат и да се развиват в родните си страни. За това се договориха първите дипломати на двете държави – вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи Ине Мари Ериксен Сорейде.

“Нашите екипи се виждат често за консултации, нека заедно да работим и за Балканите, като излъчим позитивни послания към талантливите млади хора от региона. Може да си сътрудничим в конкретни проекти в рамките на официалната помощ за развитие. Благодаря за подкрепата на норвежкото правителство и за проекти в България”, каза Захариева.

“Благодаря за направеното по време на Председателството на Съвета на ЕС. Вие имате такъв опит с региона, какъвто държавите от западна Европа не притежават, и трябва да го използваме заедно при съвместни проекти”, каза Сорейде.

Норвегия подкрепя активно проекти и в България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по който Кралство Норвегия осигурява 97% от финансирането, и Норвежкия финансов механизъм. За програмния период 2014-2021 г. България получава достъп до 210 милиона евро за иновации и развитие на малки и средни предприятия, правосъдие, вътрешен ред и подкрепа за гражданското общество.

България и Норвегия установяват дипломатически отношения през 1906 година. Кралството има почетно генерално консулство в София и почетно консулство във Варна, а страната ни има посолство в Осло. По данни на Норвежката статистическа служба през 2018 г. В кралството живеят 7000 българи.