Екатерина Захариева ще участва в среща на жените министри на външните работи в Монреал

Вицепремиерът и министър на външните работи заминава за Монреал, където на 21 и 22 септември ще участва в първата официална Среща на жените министри на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на външния министър на Канада Кристия Фриаланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

„Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени“

се казва в поканата до министър Захариева, подписана от канадската ѝ колега Фрийланд и от Могерини.

За срещата са поканени всички 28 жени министри на външните работи от Азия, Америка, Африка, Европа и Океания.

Министър Захариева ще открие с встъпително изказване четвъртата сесия, посветена на глобалните усилия за премахване на насилието на полова основа, включително в конфликтни и пост-конфликтни ситуации.

В рамките на двудневния форум българският министър ще проведе двустранни срещи с колегите си от Кения и Норвегия Моника Джума и Ине Мари Ериксен Сьорайде.

След края на форума Екатерина Захариева ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал в храма „Свети Иван Рилски“.

От Канада министър Захариева ще отпътува за САЩ, където ще се включи в състава на водената от премиера българска делегация за 73-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.