20 C
Пловдив
19 април, 2021

Неда Антонова на 80 години

Вижте още

Последвай ни

17,730FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Днес 28 ноември ,писателката Неда Антова навършва 80 години! Родена е в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за в Санкт Петербург. Работила е като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“.

Неда АнтоноваПисател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател на сп. „Отечество“. Член на Съюза на българските писатели (СБП) от 1983 г. Автор на стихосбирката „Повторими неща“.На тетралогия исторически романи „Памет“: „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“, „Приют за щастливи“. На трилогия за юноши: „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, както и на други романи: „Три кита в аквариума“, „Лобният път на сърцето“, „Надали“, „Полугол и полугола“, на трилогията „Вино“: „Вино и молитви“, „Вино и оръжия“, „Вино и чудеса“.На повестта „Ирма, жената на бог Марс“. На пиесите „И слезе Господ на земята“, поставена в Театъра на армията, „Гълъб за сърдечни послания“ и „Звезда от последна величина“ – в телевизионния театър. Трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“.На особен читателски интерес се радва и книгата за „Преподобна Стойна – неканоничната светица“.

Последната и издадена книга през 2020 година е „Пепел от мислеща тръстика“ . Книгата съдържа бисерчета мъдрост във вид на сентенции и кратки прозрения. Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки и полски език. Има от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата. е единствената жена носителка на наградата „Златния меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“. Днес писателката живее, твори и работи в град Търговище.

Когато говорим и представяме човек от подобна величина е трудно да намерим най-добрите слова, с които да изразим неподправената автентичност и деликатния усет на големия писател. Всеки, който се е докоснал до нейната личност и творчество остава поразен от мъдростта и смирението на Неда.

„Нищо не може да бъде измислено. Всичко или е било, или ще бъде – ние само го долавяме. Измислиците предупреждават. Те са шепот от невидимия свят.”

Цялостното творчество на Неда Антонова, както и самото ѝ присъствие, наред с големите имена на българската , могат да бъдат охарактеризирани само с една дума: „светлина“.

Светлина изпълваша съзнанието на всеки неин читател, съмишленик, и всеки човек нуждаещ се от споделяне със себеподобни. Тази крехка жена, водена от порива си да изважда на бял свят значими исторически личности с техните човешки и затрогващи истории ни оставя без дъх. Безапелационно. Защото цялатта тя е дух изпълнен с любов.

Бъди благословена, Неда Антонова, имаме нужда от теб, от книгите ти и от думите ти, които на моменти като точни стрели попадат в сърцата ни. Благодарим ти!

С нетърпение очакваме новите и книги!Да е здрава и благословена!

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив