Външните министри на България и Германия призоваха за единна и солидарна Европа
Външните министри на България и Германия призоваха за единна и солидарна Европа
България

Външните министри на България и Германия призоваха за единна и солидарна Европа

899Прегледа

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и германският й колега Хайко Маас призоваха европейците да гласуват за единен и солидарен Европейски съюз на изборите за европейски парламент тази неделя.

„България е една от най-проевропейските нации в ЕС – заяви Екатерина Захариева на среща с Хайко Маас в София. – Според последните проучвания на първо място българите искат солидарност и обединеност в ЕС. Много важно за България на тези избори е да преодолеем популизма и евроскептицизма.“

„България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС – изтъкна министър Маас. – Сигурни сме, че и след изборите България ще говори със силен проевропейски глас, защото се нуждаем от вашата подкрепа по много теми.“ Той подчерта заслугата на страната ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани. „България не само посредничи на този процес, но и ни помага да намерим верния път, защото познава Балканите“, добави Маас. Екатерина Захариева благодари на Германия за подкрепата й към страните от региона.

Външните министри обсъдиха отличните двустранни отношения. Тази година се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения помежду София и Берлин. Екатерина Захариева изтъкна, че Германия е важен икономически партньор на България. През 2018 г. стокообменът между двете страни бележи рекордни нива от 1950 година насам и възлиза на над 8 млрд. евро.

Вицепремиерът подчерта и активното сътрудничество в областта на културата и образованието – немският език е вторият най-изучаван чужд език в България, а в Германия в осем университета се изучава български език и литература. Традиционно добри са и връзките в туризма, а една трета от най-големи инвеститори в България са с германско участие, заяви министър Захариева.

Сред темите на разговора между двамата министри бяха още актуални въпроси от европейския дневен ред, ситуацията на Балканите и в Близкия изток.

Коментари

Външните министри на България и Германия призоваха за единна и солидарна Европа
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си.При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар