fbpx
20 C
Пловдив
22 януари, 2021

отбеляза патронния си празник 16 ноември в Пловдив

Вижте още

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Регионалният природонаучен музей подарява минерал на всеки малчуган до 7 г. възраст, посетил музея през уикенда

На 23 и 24 януари (събота и неделя) Регионалният природонаучен музей – Пловдив отново ще предостави безплатен вход за...

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта. Това реши  Медицинският щаб на свое заседание...

Последвай ни

16,221ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

На тържество в редуциран състав заради пандемичните мерки, почете патронния си празник, който от миналата година се чества на 16 ноември-рождената дата на основателя на висшето училище проф. Асен Диамандиев. До паметника на именития творец във фоайето на Централната сграда почитта си към делото на патрона отдадоха ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, заместник-ректорите проф. д-р Галина Лардева и проф. д-р Костадин Бураджиев, председателят на Общото събрание проф. д-р и проф. акад. Милчо Василев –ректор в периода 2011-2020 г.

„Ще проведем това тържество в ограничен присъствен формат заради мерките, които сме предприели за здравето на нашите студенти и преподаватели, но уважението и почитта към основателя на Академията трябва да бъдат засвидетелствани дори и в такива моменти“-откри ректорът проф. Шекерджиева.

В словото си тя припомни, че като неспокоен дух и вечно търсещ човек, Асен Диамандиев успява да създаде едно уникално висше училище, в което си подават ръка педагогиката, музиката, танца, а по-късно и изобразителните изкуства. „Сигурна съм, че днес Асен Диамандиев още по-убедено би повторил думите си „Нещата, които бях запланувал, ги реализирах“!

Въпреки, че това тържество ще остане в хрониките като тържество по време на пандемия, аз съм щастлива, че мога да ви кажа: „Честит празник“! Благодаря на преподаватели, студенти и администрация за търпението, усилията, стремежа за успех, ентусиазма и смирението, проявени в необичайни условия. Нашият патрон казваше: „Голямо е удовлетворението ми, когато усетя у студентите нравствени качества на доблестни българи, когато видя професионалното им израстване и най-вече социалната им реализация“.

Те продължават нашия път, а няма нищо по-хубаво от това, да видиш как твоята посока е поета от млади, ентусиазирани хора. Бъдете здрави, честит празник“-поздрави присъстващите ректорът проф. Шекерджиева-Новак. Проф. Милчо Василев подчерта далновидността на Асен Диамандиев, който първи в България е осъзнал колко е важно завършващите музикалните училища в Котел и Широка Лъка да има къде да продължат висшето си образование. „Създадените от него специалности „Народно пеене“ и „Народни инструменти“ в АМТИИ са уникални и до днес“-припомни Милчо Василев.

ВИЖ ОЩЕ :  Започна масовото изследване на учителите с антигенни тестове в Пловдив
ВИЖ ОЩЕ :  Започна масовото изследване на учителите с антигенни тестове в Пловдив

Ръководството постави на паметника голяма кошница цветя, а по време на събитието коридорите на Академията се огласяха от песни, композирани от Асен Диамандиев.

На 31 януари 2019 г. Народното събрание на Р България гласува преименуването на АМТИИ с името на основателя на висшето училище проф. Асен Диамандиев- човекът, който през 1964 г. използва авторитета си на музикант и общественик, за да открие в родния си град първото в страната извънстолично висше училище по музика. Актът на преименуване бе по идея на тогавашния ректор проф. Милчо Василев, подкрепен от Академичния съвет на АМТИИ, а след това и от Министерството на образованието и науката, Парламентарната комисия по културата и медиите и Министерския съвет.

 

Новини от Пловдив

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Още новини от Пловдив