fbpx
20 C
Пловдив
1 март, 2021

Биоцентралата в работила въпреки заповедта за спиране

Вижте още

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Община Пловдив стартира XII-то издание на конкурса „Най-добър млад предприемач“

Стартира набирането на бизнес планове за участие в конкурса „Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив“. Той се организира от...

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на ст. „Христо Ботев“, до месец стартира и строежът на „Локомотив“

Доволен от днешната си проверка на дейностите по двата стадиона остана кметът на Община Пловдив Здравко Димитров. Заедно със...

Последвай ни

16,770ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (-Пловдив) предприе незабавни строги действия срещу биоцентралата в с. , след като установи грубо погазване на Заповедта за принудителното й спиране, издадена от директора на екоинспекцията на 12 октомври.

Днес екоинспектори поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата й, като бяха пломбирани входовете към ферментаторите и крановете. На оператора беше връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като директорът ще предприеме най-строгите предвидени в закона административни мерки. Това се случи в присъствието на представител на Областна администрация – Пловдив.

Екоекспертите са на инсталацията в село Труд за трети път тази седмица. Неизпълнението на наложената принудителна административна мярка беше установено вчера вечерта след получен сигнал на „зеления телефон“ от гражданин на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина. Директорът на -Пловдив незабавно сформира екип с представители на всички институции, имащи отношение към работата на биоцентралата – Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция „Безопасност на храните“ и Областна администрация – Пловдив. Експертите бяха на обекта за по-малко от час. Беше поканен и сигналоподателят, който се отзова, но не бе допуснат на площадката от оператора.

Проверката установи редица факти, доказващи, че Заповедта за принудително спиране и представеният от собственика на биоцентралата План за извеждане от експлоатация не се изпълняват – единият от боксовете е пълен с брикети от слама, течността в перколатната вана е по-голям обем в сравнение с обема отпреди два дни, забелязан е товарен камион, движещ се към централата. Освен това дебитът на производствения биогаз не е спаднал въобще за повече от 48 часа и продължава да е около 80 % (1200 kW).

ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци
ВИЖ ОЩЕ :  Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

РИОСВ – Пловдив ще продължи да осъществява контрол до окончателното спиране на мощностите. При установяването на последващи нарушения от страна на оператора институцията ще предприеме безкомпромисни действия и ще наложени още по-тежки санкции на предприятието.

Новини от Пловдив

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Още новини от Пловдив