Допълнително над 180 легла в болниците

Каназирева: Разкриваме допълнително над 180 легла в болниците, засилваме контрола за спазването на мерките и ще бъдат затваряни заведенията, които не ги спазват

182 допълнителни легла за Ковид-19 се разкриват в болниците в областта като от тях 130 са в града. Възобновява се работа на спешните приемни кабинети – от днес в УМБАЛ „Каспела“, до края на седмицата в МБАЛ „Св. Каридад“ и МБАЛ „Свети Пантелеймон“, а от понеделник в бившата окръжна болница. Това са част от мерките, които прие Медицинският щаб на днешното си заседание в .

„Надявам се, че с този брой легла ще може да отговорим на нуждите на населението в областта. Към този момент леглата за лечение на са вече близо 500, осигурени са и достатъчен брой интензивни легла и лекарски екипи. За оптимизиране на болничното лечение решихме да бъде създадена специална комисия, която ще извършва проверки в отделенията за К-19 за извършените хоспитализации, състоянието на пациентите, дехоспитализацията им и критериите за това, според изискванията на Здравното министерство. Комисията ще се състои от двама инфекционисти, пулмолог и представител на , а проверките ще се извършват както по документи, така и в отделенията, допълни областният управител и председател на ОКЩ .
Тя уточни, че друго важно решение на Щаба е свързано с работата на заведенията и нощните клубове и продължаващите стриктни проверки в тях.

„Възприехме индивидуален подход към заведенията и ще бъдат затваряни тези , които не спазват предписаните мерки от Областният кризисен щаб и Здравното министерство. Само за четири дни са извършени 2581 проверки от РЗИ, МВР, ОДБХ-Пловдив и Инспекцията на труда. Над 1000 са дадените предписания и предупредителни протоколи, съставените актове са 24. В съботната вечер бяха затворени и две заведения в Първомай и Асеновград. Наблюденията са, че на повечето места мерките се спазват. В целия регион ще продължи засиления контрол и ще бъдат налагани санкции при установяване на нарушения. Ще дадем още десетина дни толеранс на всички. Да наказваме един цял бранш за сметка на такива, които не спазват мерките, няма да е справедливо „, обясни областният управител.
Продължават и проверките в градския транспорт, а Медицинският щаб апелира към , при възможност, да увеличи автобусите сутрин и вечер, когато пътниците са най-много, за да се осигури дистанция при пътуването.

Към 26.10.2020 г. територията на Пловдивска област има 14 новодиагностицирани случаи на COVID-19. Регистрирани в Националната информационна система са общо 3370. Новодиагностицирани медицински лица – 1 лекар . Извършва се епидемиологично проучване. Към момента активните случаи на медицински лица са 51.
Свободните легла за лечение на коронавирус са 43, а тези за интензивно са 24. Броят на свободните стаи за непотвърдени с К-19 са 7.

Хоспитализирани са общо 278 лица, от които с потвърден К-19 са 228. На интензивно лечение са 9 души. През последното денонощие няма хоспитализирани пациенти. Няма починали. Няма нови случаи на ученици и учители. Под карантина -1953 лица. На домашно лечение са 1115 лица. Оздравели са 50 лица, като общият брой вече е 1951.