Войната на копърките. Таксиджии гонят и заплашват колега.

Поредна сцена на агресия при битка за територия между таксиметрови шофьори в Пловдив. От предоставените ни кадри се вижда, как мъж заплашва колегата си, че ако не освободи мястото, където е спрял ще му се случат лоши неща.

Снимащият с телефона си таксиджия е решен да даде широка публичност на случващото се и непремиримо отстоява правото си да ползва мястото за престой. Това не е сцена от война между трафиканти в Лос Анджелис, а разпра за някоя „вървежна“ стоянка в центъра на града ни.

Запознати с бранша твърдят, че подобни сцени са ежедневие, а някои от „копърките“ се ползват от протекциите на мутри, за да затвърждават заграбените територии.

Таксиметровите стоянки са част от общинската пътна инфраструктура и са публична общинска собственост. Всеки таксиметров водач плаща на Общината годишна такса именно, за да ползва тази инфраструктура. На кадрите има безспорни доказателства за множество нарушения на наредби и други подзаконови нормативни актове, нелоялни търговски практики, както и нарушаване на основното гражданско право да се изпълнява работно задължение. Всичко това се случва посредством заплахи.

Ето защо ние от Забелязано в Пловдив отразихме този конфликт – за да насочим вниманието на съответните общински и държавни власти, които са длъжни да установят ред в работата на таксиметровите шофьори.

Ние също така смятаме, че деведесетте години са отминали безвъзвратно и ничий бизнес няма право да процъфтява заради това, че се налага силово на пазара. Конкуренцията трябва да води до още конкуренция и от там до по-ниска цена и по-добра услуга. Така е в европейските градове, така трябва да бъде и в Европейската столица на културата.