20 C
Пловдив
10 май, 2021

Гергана Стоянова : „Платихме 14 млн. лв. за велоалеите, а те не се поддържат“

Вижте още

Последвай ни

17,830FansLike
4,260SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Общинската съветничка от „Съюз за “ Гергана Стоянова внася питане до кмета какъв е гаранционният срок на велоалеите и кой ги поддържа. Повод за питането са  редица сигнали от пловдивчани за лошото състояние на някои от трасетата.

„На някои места корените на дърветата вече повдигат настилката, например на велоалея № 12 по бул. „Санкт Петербург“. Масово избуява растителност във фугите и около шахти и плочки. Никой не премахва тези храсти и това също ще доведе до деформиране на настилката. Защо ги направихме, след като не ги поддържаме“,

пита съветничката.

На повечето места на алеите са оставени високи бордюри. Разликата в нивата стига до пет и повече сантиметра, което затруднява преминаването през тях. В приемната на „Съюз за Пловдив“ е получен сигнал от колоездачи, че  част от бордюрите на не са скосени и това създава не само затруднения, но и опасност от злополуки на пътя.

Един от фрапиращите примери е с новоизградения участък на бул. „Шести  септември“  от пресечката с Цариградско шосе през кръговото до магазин „Мосю Бриколаж“ до кръстовището с бул. „Източен“, където и в двете посоки има неравности, а бордюрите  и тук са високи. Велосипедистите са принудени масово да карат по пътното платно, което също носи рискове.

Гергана Стоянова посочва още един дефект – на  велоалея № 11 има участък до кръговото на бул. „Освобождение“ и ул. „Княз Борис І“, където настилката е пропаднала.

 

„Повечето велоалеи не се почистват редовно. Има много занемарени участъци със  счупени клони, изсъхнали листа, битови , цветове и плодове от дърветата. Рисковано е да караш по такива алеи. Така велоалеите се превръщат от удобство в опасност“,

твърди съветничката.

Още по-голям риск за велосипедисти създава участъкът пред магазин „Мондо“ на бул. „Кн. Мария Луиза“. На това място е отворена отводнителна решетка с дължина поне един метър. При пропадане има опасност от сериозни наранявания.

Проблемите обаче не свършват дотук. На велоалея № 9, както и на други около централните гробища, провисналите клони на дървета заемат половината от платното. Колоездачите са принудени да се навеждат или да преминават в насрещното платно, за да продължат пътя си безпрепятствено.

В питането до кмета Гергана Стоянова настоява за подборна информация за  ангажиментите на фирмите-изпълните на велоалеите и как те се поддържат.

„Повечето от тях са изградени по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски в град Пловдив“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“. Похарчени са близо 14 млн. лева. Това са много пари и пловдивчани с основание питат дали тази скъпа инфраструктура изобщо се поддържа. Общината планира да изгражда още велоалеи, а не се справя със сегашните“,

коментира  Гергана Стоянова.

 

Въпросите, на които съветниците от „Съюз за Пловдив“ чакат отговор от кмета:

  1. Кога изтича гаранционният срок на велоалеите, изградени по проекта „Модернизация и развитие на устойчив в град Пловдив“?
  2. На какво се дължат посочените по-горе неравности и пропадания по велоалеите № 11 и № 12? Кога ще бъдат отстранени, включително на велоалеята пред магазин „Мондо“ на бул. „Кн. Мария Луиза“ и за чия сметка – на Общината или на изпълнителя?
  3. Кога ще бъде разчистена велоалея № 9, както и другите около гробищния парк на бул. „Кн. Мария Луиза“?
  4. Финализирано ли е строителството на новата велоалея на бул. „Шести септември“, до „Мосю Бриколаж“? Ще бъдат ли оттстранени недостатъците по тях и в какъв срок? Какъв е гаранционният срок по договора с изпълнителя?
  5. Колко често се предприемат мероприятия по отстраняването на растителността по велоалеите и как се определят зоните за това?
  6. Предвидено ли е да бъдат скосени бордюрите при алеите за велосипедисти на бул. „Коматевско шосе“? Ако да, защо не са изпълнени коректно, ако не, кога ще бъдат направени? Какъв е гаранционният срок по договора с фирмата – изпълнител?
  7. Колко средства общо са изхарчени за ремонт на съществуващи велоалеи от тяхното първоначално изграждане до момента?
  8. Предвижда ли се в проектите за строителство на новите алеи за велосипедисти полагането на подземна инфраструктура под тях?

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Община Пловдив издаде строително разрешение за стадион „Локомотив“

Община Пловдив издаде разрешение за строеж за доизграждането на "Локомотив". Това съобщи кметът Здравко Димитров след работна среща...

Още новини от Пловдив