fbpx
20 C
Пловдив
1 март, 2021

Демократична България внесе становище по проекта за изменение на ОУП на гр. Пловдив

Вижте още

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Община Пловдив стартира XII-то издание на конкурса „Най-добър млад предприемач“

Стартира набирането на бизнес планове за участие в конкурса „Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив“. Той се организира от...

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на ст. „Христо Ботев“, до месец стартира и строежът на „Локомотив“

Доволен от днешната си проверка на дейностите по двата стадиона остана кметът на Община Пловдив Здравко Димитров. Заедно със...

Последвай ни

16,770ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

На 21.10.2020 г. – Пловдив организира първото по рода си от години насам обществено обсъждане на проекта за изменение на на гр. Пловдив от 2007 г. в Дома на културата „“. За разлика от неудобните за много хора срещи, организирани от местната администрация в работно време, ние дадохме възможност на всички граждани, неправителствени организации и експерти да изразят мнението си по стратегическия документ.

В хода на проведената среща бяха формулирани редица градивни критики към представения от Община Пловдив проект, най-вече по отношение на презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсния въздух, задръстванията, проблемната инфраструктура и зле функциониращия градски транспорт. Гражданите представиха редица идеи и конкретни предложения за  бъдещето на Пловдив като зелен, мобилен и устойчив град.

В продължение на заявената си активна позиция, Демократична България – Пловдив внесе в Община Пловдив подробно и аргументирано становище по проекта за изменение на ОУП. Нашето предложение е изготвено при съобразяване с мненията, изразени по време на общественото обсъждане, както и депозираните до момента становища на гражданите и неправителствения сектор. Експерти, участвали в обсъждането и в изготвяне на становището, са: арх. Антоанета Топалова – специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив, арх. Тереза Колева – експерт по градоустройство и урбанизъм, арх. Невена Пачеджиева – член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив, инж. Петър Фандъков – транспортен инженер, експерт по планиране на трафика, Георги Велев – юрист, специалист по екологично право и граждански активист, Веселин Кирев – представител на НПО „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“.

ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

Ние сме на мнение, че проекта за изменение на ОУП трябва да бъде цялостно ревизиран, така че действително да защитава зелените площи в града, особено реализираните такива от общоградско значение като парк „Лаута“, парк „Отдих и култура“, Младежки хълм и . Недопустимо е в текстовата част на документа да се прокламират добри намерения, докато от представените схеми и чертежи да се установява, че десетки имоти, в които се намират паркове, градини и междублокови озеленени площи са предвидени за застрояване.

ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

С цел подобряване на обществения транспорт и справяне със задръстванията, проектът за ОУП трябва да бъде променен, така че да поставя приоритет на придвижването с релсов транспорт, велосипеди, споделено пътуване и пеша. Устойчивото бъдеще на Пловдив неминуемо преминава през намаляване на автомобилния трафик и изнасянето му максимално далеч от Централна градска част. По този начин ще се създаде и възможност за увеличаване на пешеходните и споделени зони в центъра на града, както и за защитаване на културно – историческото наследство.

Вярваме, че Община Пловдив ще се съобрази с нашата концепция, която включва над 50 конкретни предложения и ще възложи на проектантите, подготвящи финалния вариант на ОУП, създаването на стратегия, определяща по устойчив начин дългосрочното бъдеще на пловдивчани.

 

Новини от Пловдив

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Още новини от Пловдив