Защо ремонтът на Бунарджика поскъпна

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ , отправи питане до кмета с настояване за точна и ясна информация за четворното поскъпване на предстоящия ремонт на парка „“. Първоначалните оценки на общината за 500 хиляди лева, а сега е обявена за 2 милиона лева.

Колко пари ще са необходими и какво точно ще се прави?

„Подкрепяме инициативата да се даде нов живот на тази безценна природна забележителност. Но отново наблюдаваме многократно завишаване на цената на проекта. Как така веднъж оценяваш една работа за половин милион, а малко след това парите скачат на 2 милиона? Тепърва предстои да разберем дали това е окончателната сума или ще има поредно увеличение“, коментира съветникът.

Според Евелин Парасков, администрацията не успя да обясни повечето от предвидените разходи по време на обсъждането на проекта, което се проведе на 8 август.

На 21 август беше последният ден за подаване на оферти за облагородяването на парка. Една единствена фирма е подала документи, която предстои да бъде избрана.

Контрол върху публичните средства

„Хората все повече се интересуват от ефективността на похарчените публични средства, особено когато става дума за такива емблематични обекти като парка „Бунарджика“. Там не може да се извършват мащабни проекти, защото мястото е паметник на парковото изкуство. Разрешени са само на съществуваща инфраструктура. Има нужда от чистота, осветление, достъпност и контрол от страна на властите. Не виждаме никакви основания за това драстично увеличение на бюджета и искаме да получим обяснение“, казва Евелин Парасков.

Електричество, водоснабдяване, видеонаблюдение, обезопасяване

Съветникът от „Съюз за Пловдив“ настоява да получи отговор дали преди да обяви поръчката администрацията е направила анализ на съществуващата електропреносна мрежа и  водоснабдяването на хълма, ще бъде ли монтирано видеонаблюдение и дали ще се извърши укрепване  на подпорните стени и обезопасяване  на опасните скали на „Бунарджика“.