20 C
Пловдив
19 април, 2021

Каназирева: Най-добрият вариант е терапията с метадон да се провежда по метода „всичко под един покрив“

Вижте още

Последвай ни

17,730FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

се срещна с граждани, които настояват да бъде преместен кабинет, в който се провежда метадонова терапия на наркозависими, намиращ се на бул. „“ 14. В сигнала до администрацията те пишат, че ежедневно около сградата, в която е кабинетът, се събират на групи зависими, които са на терапия с метадон. Някои от тях се инжектират на улицата, а в близост има и . Между постройките има разпръснати спринцовки и опаковки от метадон. Проблемът е от години и това поражда притеснение и неудобство сред живущите, посочват в жалбата си пловдивчани.

По-късно областният управител се срещна и с психиатъра д-р Люба Хаджийска, която провежда метадоновата програма на този адрес. По думите й проблемът идва от , че в непосредствена близост има още един кабинет, който работи по същата програма. Така в много малък периметър се събират двете групи от пациенти. Въпреки упражнявания от нея контрол, някой от тях след като приемат дозата си в кабинета, инжектират веднага навън медикамента, даден им за следващите дни, на което стават свидетели живеещите в района.

„Това е проблем, който не е единичен. Жалби и има и от други райони на гр. . В тези кабинети се лекуват наркозависими не само от града и региона, но и от други области. Ще възложа на юристите си преглед на нормативната уредба и ще дам предложение за промяна, която да гарантира спокойствието на хората и провеждането на необходимото лечение на пациентите. Най-доброто решение е да се приеме вариант, при който наркозависимите да получават на едно място метадона си под лекарски надзор и контрол по метода „всичко под един покрив“, каквато е практиката в повечето европейски държави.“, коментира областният управител. Тя посочи, че за проблема ще бъде сигнализирано и .
След проведените срещи и с двете страни, Каназирева заяви, че е провела вече разговор с директора на ОДМВР старши комисар и контролът от страна на органите на реда ще бъде засилен.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен
- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив