20 C
Пловдив
16 април, 2021

Дани Каназирева се срещна с протестиращите срещу кариера в Първенец

Вижте още

Последвай ни

17,710FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Общественото на инвестиционен проект за изграждане на кариера край с. Първенец ще се проведе на 23 септември, както е предвидено. Това стана ясно след срещата на областния управител и инициативния комитет на граждани, които настояваха обсъждането да се отложи заради риска от разпространението на „Covid – 19“ . Техният аргумент е, че залата в читалището е много малка. На срещата, която се провежда за пореден път, присъстваха специалисти от областната администрация, директорът на РИОСВ – и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

„Ние нямаме правомощия да отлагаме общественото обсъждане, защото процедурата е регламентирана със Закона за околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/“, коментира Дани Каназирева.

Обсъждането се организира по искане на фирмата, заявила намерение в МОСВ за с цел изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл.
„С гражданите от Първенец се срещаме вече няколко пъти и те знаят много добре, че имат подкрепата на институциите. Поела съм ангажимент да присъствам на общественото обсъждане. Инициативният комитет разполага с много механизми за контрол на процедурата и за защита на техните интереси“, подчерта Каназирева.

Областният управител посочи, че решението ще се вземе въз основа на обществено обсъждане за ОВОС, а не на базата обикновен доклад, както се прави при други случаи. Тази процедура продължава повече от една година и дава възможност да бъдат изслушани всички мнения, както и да се вземат предвид всички обстоятелства, които могат да повлияят на околната среда и спокойствието на гражданите.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“
ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

„Процедурата е тежка и продължителна. След изготвяне на ОВОС се свиква областен съвет, който разглежда всички документи и спазен ли е законът и разписаната нормативно процедура. Необходимо е също така решение на Министерски съвет. А допълнително е нужно и Общинският съвет – Родопи да вземе решение за изменение на ПУП с цел промяна на предназначението на земеделската земя за добив на строителни материали. Решението което вземе Общинският съвет също подлежи на обжалване.“, обясни областният управител.

„Знаете, че – Родопи вече два пъти приема декларация срещу подобни кариерни дейности“, увери инициативния комитет и кметът на Община Родопи Павел Михайлов.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив