20 C
Пловдив
7 май, 2021

Община стартира кампания за по-чист

Вижте още

Последвай ни

17,806FansLike
4,260SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

Община възобновява своята информационна кампания за изискванията, които има за дървесината, използвана за битово отопление. Това съобщиха от Дирекция „ и управление на отпадъците”.

Експертите обясняват, че превишенията на прахови частици през зимата се дължат основно на емисии от битовия сектор и по-малко от автомобилния , съчетани с неблагоприятни метеорологични условия – ниски температури, висока влажност, задържане на замърсителите в атмосферния , безветрие. Ето защо използването и горенето от домакинствата на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици. Също така дървесината не трябва да е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, както и да е примесена с други вещества и материали, включително текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.
Почистването на комините всяка година също спомага за намаляване на концентрациите на замърсители в населените места и така да се подпомогне доброто естествено разсейване на изпусканите газове.

От началото на годината до момента са регистрирани 30 бр. наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица“, която отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината. Предвид зимния отоплителен сезон на 2020-2021 г., тенденцията по отношение на този показател е почти ежедневни превишения на пределната стойност на средноденонощната норма.
Припомняме, че в изпълнение на националното законодателство, следващо Директива 2008/50 / EО на ЕС, определените дневни гранични стойности по показател ФПЧ10 са от 50 μg.m3, които не трябва да се надвишават повече от 35 пъти за календарна година.

ВИЖ ОЩЕ :  „Чистота“ ликвидира поредно незаконно сметище
- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Община Пловдив издаде строително разрешение за стадион „Локомотив“

Община Пловдив издаде разрешение за строеж за доизграждането на стадион "Локомотив". Това съобщи кметът Здравко Димитров след работна среща...

Още новини от Пловдив