20 C
Пловдив
16 април, 2021

Община с план за оздравяване на бившия спортен диспансер

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Изявени спортисти и Община обсъдиха подобряване на състоянието на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І – Пловдив” или както е известен – бившия спортен диспансер.

По време на срещата, на която присъства и ресорният заместник-кмет Георги Титюков, д-р , директор дирекция „“ подчерта проблемите на лечебното заведение в няколко аспекта и желанието на ръководството на Община Пловдив да ги подобри.

„При посещенията си на място установих неизползваеми помещения, амортизирана и стара медицинска апаратура и кадрови дефицит“, не скри сериозността на положението д-р Калинов и заяви, че целта, която ще преследва, е да бъде подобрена материално-техническата база и мениджмънтът на това уникално за града лечебно заведение, за да се превърне то национален център по рехабилитация и спортна медицина, в помощ на спортистите, децата и гражданите на Пловдив.

Според олимпийския медалист Асен Златев медицинският център трябва да запази дейността си, където е най-добър, като бъдат включени и нови дейности, чието изпълнение ще се реализира с помощта на опитните медицински специалисти. Според него в настоящия момент освен изграждането на зали, държавата няма сериозни ангажименти в областта на спорта, няма и програма, няма доктрина.

„Пловдив е най-спортният град в България и като такъв считам, че трябва да се направят постъпки „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І – Пловдив” ЕООД да стане национален център“, подчерта Асен Златев.

Досегашният управител д-р Ненко Ненков обясни, че от 2000 г. диспансери не съществуват. Оттогава те „отиват в графата” медицински център и така губят своята специфика. Това е причината от 13 да останат само три центъра в България. Като медицински центрове те обаче нямат работещи в тях общопрактикуващи , нямат клинична и образна диагностика. Освен това няма и специалисти по спортна медицина – от 2000 г. досега само трима души са придобили специалност. Друг проблем е, че прегледите на спортистите не се заплащат – нито от НЗОК, нито от Министерството на младежта и спорта. Община Пловдив обаче винаги е помагала на медицинския център и благодарение на нея той продължава да съществува, като вече 20 години няма дългове, липсват просрочени и текущи задължения.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“
ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

Д-р Калинов приветства идеята на световните и олимпийски шампиони и медалисти, като сподели, че в бъдеще Община Пловдив ще продължи да черпи опит и идеи от тях, като хора, чиито постижения са свързани с работата на бившия спортен диспансер, защото „Заедно ще постигнем много повече, като искания от Общината и държавата и по-пълноценно ще реализираме взетите решения за бъдещето на медицинския център“, заключи той.

Предстоят още подобни срещи, на които да се обсъди и вече конкретно изработена програма за управление на спортния център.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив