20 C
Пловдив
16 април, 2021

Пловдивските университети и кметът Здравко Димитров подписаха меморандум за академично регионално развитие

Вижте още

Последвай ни

17,710FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Меморандум за взаимопомощ бе сключен днес между пет пловдивски висши учебни и община „Пловдив”. Целта е развитие на сътрудничество в областта на образователните, научни, културни и спортни обмени. Подписването на меморандума е резултат от първата официална среща на кмета Здравко Димитров с представители на пловдивските вузове през юли и е първата стъпка към тяхната съвместна работа.

На срещата присъстваха зам.-кметът по образование и ректорите на Медицинския университет (проф. д-р Мариана Мурджева), на Пловдивския университет „“ (проф. д-р Румен Младенов), на Университета по хранителни технологии (проф. д-р инж. Пламен Моллов), на Аграрния университет (проф. д-р Христина Янчева) и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ ( проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак).

Кметът Здравко Димитров благодари на представителите на университетите и приветства желанието им за сътрудничество.

„Пловдив е университетски град и затова е нужно нашите университети да са обединени и да предоставят възможност на своите студенти за успешна професионална реализация“, заяви кметът Здравко Димитров. Той добави, че икономиката на града се развива с бързи темпове като даде икономическа зона за успешен пример.

„Необходимо е науката и бизнесът да си подадат ръка, за да може студентите да намерят работа в сферата на икономиката“, допълни градоначалникът.

Според вижданията на ректорите подписването на меморандума ще даде възможност за съвместна работа на пловдивските вузове и ще доведе до взаимна изгода за университетите и града.

„Благодаря на кмета Здравко Димитров, затова че организира първата среща между всички университети, резултатът, от която е подписването на този меморандум. Нашата идея е да имаме слоган „Пловдив – град на модерното образование“ и това е първата стъпка към споделяне на ресурсите на всички университети в града“, коментира ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.
ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

Ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак добави, че друг важен фактор за задържането на младите хора в града, освен създаването на възможности за кариерно развитие, е и средата на живот.

„Ако искаме да запазим и студентите и работещите хора в Пловдив, ние трябва да осигурим условия за развитие на изкуството и да им създадем добра среда за живот“, заяви проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов също подкрепи инициативата и изрази увереност за постигане на добри резултати чрез съвместната работа на университети.

„Това е един паметен ден за пловдивските висши и се надявам, че с общи усилия ще постигнем повече и ще подготвим по-добри кадри за развитие на икономиката“, отбеляза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Съвместните дейности на университетите ще се състоят в обмен на преподаватели, изследователи и административен персонал; обмен на студенти за научно-изследователска дейност, обучение и културна дейност; обмен на специалисти; осъществяване на съвместни изследователски проекти; организиране на съвместни лекции и симпозиуми и други. 

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив