fbpx
20 C
Пловдив
16 януари, 2021

Пловдивските университети и кметът Здравко Димитров подписаха меморандум за академично регионално развитие

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,176ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Меморандум за взаимопомощ бе сключен днес между пет пловдивски висши учебни заведения и община „Пловдив”. Целта е развитие на сътрудничество в областта на образователните, научни, културни и спортни обмени. Подписването на меморандума е резултат от първата официална среща на кмета с представители на пловдивските вузове през юли и е първата стъпка към тяхната съвместна работа.

На срещата присъстваха зам.-кметът по образование и ректорите на Медицинския университет (проф. д-р ), на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (проф. д-р Румен Младенов), на Университета по хранителни технологии (проф. д-р инж. Пламен Моллов), на  (проф. д-р Христина Янчева) и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ ( проф. д-р ).

Кметът Здравко Димитров благодари на представителите на университетите и приветства желанието им за сътрудничество.

„Пловдив е университетски град и затова е нужно нашите университети да са обединени и да предоставят възможност на своите студенти за успешна професионална реализация“, заяви кметът Здравко Димитров. Той добави, че икономиката на града се развива с бързи темпове като даде икономическа зона за успешен пример.

„Необходимо е науката и бизнесът да си подадат ръка, за да може студентите да намерят работа в сферата на икономиката“, допълни градоначалникът.

Според вижданията на ректорите подписването на меморандума ще даде възможност за съвместна работа на пловдивските вузове и ще доведе до взаимна изгода за университетите и града.

„Благодаря на кмета Здравко Димитров, затова че организира първата среща между всички университети, резултатът, от която е подписването на този меморандум. Нашата идея е да имаме слоган „Пловдив – град на модерното образование“ и това е първата стъпка към споделяне на ресурсите на всички университети в града“, коментира ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева.

ВИЖ ОЩЕ :  Започна регистрацията на нови домашни любимци, таксата се плаща до 31 март

Ректорът на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак добави, че друг важен фактор за задържането на младите хора в града, освен създаването на възможности за кариерно развитие, е и средата на живот.

ВИЖ ОЩЕ :  Посланикът на Русия и министър от правителството на Москва ще участват в честването на 143г. от Освобождението на Пловдив

„Ако искаме да запазим и студентите и работещите хора в Пловдив, ние трябва да осигурим условия за развитие на изкуството и да им създадем добра среда за живот“, заяви проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов също подкрепи инициативата и изрази увереност за постигане на добри резултати чрез съвместната работа на университети.

„Това е един паметен ден за пловдивските висши училища и се надявам, че с общи усилия ще постигнем повече и ще подготвим по-добри кадри за развитие на икономиката“, отбеляза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Съвместните дейности на университетите ще се състоят в обмен на преподаватели, изследователи и административен персонал; обмен на студенти за научно-изследователска дейност, обучение и културна дейност; обмен на специалисти; осъществяване на съвместни изследователски проекти; организиране на съвместни лекции и симпозиуми и други. 

 

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив