fbpx
20 C
Пловдив
1 март, 2021

Дефибрилатори на 8 обществени места в Пловдив

Вижте още

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Община Пловдив стартира XII-то издание на конкурса „Най-добър млад предприемач“

Стартира набирането на бизнес планове за участие в конкурса „Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив“. Той се организира от...

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на ст. „Христо Ботев“, до месец стартира и строежът на „Локомотив“

Доволен от днешната си проверка на дейностите по двата стадиона остана кметът на Община Пловдив . Заедно със...

Последвай ни

16,770ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Община Пловдив, съвместно с – Пловдив, отбеляза Международния ден на рестартирането на сърцето с организирани демонстрации по оказване на първа помощ. Съвместната инициатива се проведе днес пред сградата на Община Пловдив, където служители и доброволци на показаха основни техники в оказването на първа помощ. Демонстрациите се организират с цел повишаване на информираността за сърдечния арест.

По време на събитието беше отбелязан и напредъкът на Община Пловдив по „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“.
„Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места“, заяви кметът . Към момента устройствата са поставени на 8 обществени места – в общинските болници МБАЛ „Св. Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“, в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и ДКЦ-4, ДКЦ-5 и ДКЦ-7, както и в сградата на Община Пловдив.

Автоматичните външни дефибрилатори са монтирани на стратегически места, като целта не е да обслужват само дадената сграда, в която са поставени, но и периметъра около нея.

Стартът на програмата по внедряване на животоспасяващите устройства беше даден по-рано тази година, поради тревожната статистика на Европейския съвет по ресусцитация. Данните показват, че над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест.

„Става въпрос за директно спасяване на човешки живот. Около 10 000 човека в България годишно получават сърдечен арест. Ако имаме необходимия брой дефибрилатори могат да бъдат спасени около 65 % от хората получили сърдечен арест“, заяви директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. По думите му процентът на оцелелите при липсата на условия за дефибрилация е много нисък.

ВИЖ ОЩЕ :  Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

По инициатива на БЧК – Пловдив в момента се провеждат обучителни програми, в които всеки може да се включи и да научи повече за оказването на първа помощ и работа с автоматичните външни дефибрилатори. По думите на д-р Калин Калинов за работа с апаратите ще бъдат обучени и служителите на полицията и пожарната като организации, които първи се отзовават при спешни случаи.
На събитието присъстваха и представители на фондация „Първите три минути“. „За първи път в България толкова мащабно се поставят автоматични външни дефибрилатори. Много се радвам, че в Община Пловдив внедряването на дефибрилаторите се случи изключително бързо. Това е една огромна крачка към това Пловдив да се превърне в един напълно европейски град“, заяви представителят на фондацията Марияна Манушева.
Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.
Община Пловдив приканва големите компании в града, при възможност, да закупят животоспасяващата апаратура. Цената е достъпна, а ползите са стотици спасени животи всяка година.

ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

На събитието присъстваха още директорът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков и директорът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева.

Новини от Пловдив

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Още новини от Пловдив