Ресторантите в Пловдив и областта с работно време до 23.30 часа и с по-тиха музика

Ресторантите на територията на и областта да работят с намалено работно време до 23.30 часа, а музиката  да бъде намалена до 85 децибела. Това решение по предложение на областният управител прие Областният кризисен щаб на неприсъствено заседание.

На извънредна пресконференция тя коментира получен сигнал за парти в известно пловдивско заведение,  продължило  до късните часове в нарушение на разпоредбите.

„Моите най-големи притеснения бяха във връзка с хелоуин партитата в събота. И лично съм участвала в проверките, нямахме нарушения. Не съм очаквала в понеделник да има подобно събитие. Разговарях с управителя на заведението. То  е дадено под наем. В договора е указано, че трябва да приключи работа в 23.30 часа, което не се е случило“,  коментира още Каназирева.

Тя допълни, че се извършва проверка от ОД на МВР, като контролните органи – и Областна дирекция по храните в Пловдив ще решат  каква ще бъде санкцията.

„До момента само ресторантите бяха извън заповедта на Щаба от 28 октомври за ограниченото работно време, защото много от тях приготвят и предлагат  храна  за в къщи, но от днес  всички заведения ще работят до 23.30 часа и при намалени нива на музиката. Това реално ще намали изкушението да се провеждат каквито и да е било партитата и подобни мероприятия. Да не говорим, че силната музика създава предпоставка за по-близък контакт“, допълни областният управител.

Каназирева отново призова кметовете на общини да се включат в проверките  и контрола по спазването на мерките  с наличните си ресурси и  заяви, че ще бъде безкомпромисна към нарушителите. В 15 часа на онлайн заседание с кметовете в областта ще бъдат коментирани именно тези въпроси.

Тя съобщи, че към днешна дата под карантина в Пловдив и областта са  вече 2742 лица. На домашно лечение  са 1978 лица. Оздравелите през изминалото денонощие са 202.

Регистрираните в Националната информационна система са  общо 4946, от тях   255 са  новодиагностицирани  случаи на COVID-19.

Най-голям е броят на новорегистрираните в Пловдив -178, следват общините  Асеновград-18, Раковски -15, Марица -12, Куклен -9, Родопи -7. В останалите общини случаите са единични.

Справка по общините:  Пловдив – 3263,  Карлово – 160, Кричим – 43, Хисаря – 52, Родопи – 211, Стамболийски – 75, Калояново – 50, Перущица – 47, Раковски – 140, Марица – 188, Асеновград – 409, Брезово – 23, Куклен – 60, Садово – 62, Първомай – 29, Съединение – 53, – 43, Лъки – 38.

По данни на РЗИ  12 са  новодиагностицирани медицински лица-   5 лекари и  3 мед. сестри от болничната помощ, 3 лекари от доболничната помощ и 1 общопрактикуващ лекар. Двама от медиците работят в Пазарджик, но са с пловдивска адресна регистрация. Извършва се епидемиологично проучване.

През изминалото денонощие по данни на  ЦСМП Пловдив  е отговорено на 199 повиквания, от тях 60 случая са  свързани с Ковид-19.  В 30 от случите, пациентите  са оставени на домашно лечение,  21 души са хоспитализира-ни в Пловдив, а  в областта 7.

По данни на болниците в отделенията на лечение са 392 пациенти, от тях с доказана диагноза за са 313. На интензивно лечение са 9 души. Свободните легла са 115, стаите за непотвърден COVID-19 са 20, а свободните интензивни легла са 17.

През изтеклите 24 часа има четирима починали

– жена на 63г. от Раковски с придружаващо-сърдечно заболяване;

-жена на 78г от общ. Родопи, придружаващи заболявания: диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване.

-жена на 87г от П-в с придружаващо сърдечно заболяване

– мъж на 72г от Пловдив, към момента няма информация за придружаващи заболявания

 

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ:

–              СУ  „Никола Вапцаров “ Пловдив-  учител , преподаващ на  5-7 клас , последно посещение в училище-26.10.2020;

–              ДГ „Дружба “ Пловдив – учителка на 2 Б група, последно посещение в детското заведение-28.10.2020, карантина на контактните деца и персонал;

–              ОУ с. Първенец- начален учител, преподаващ на 2 А клас, последно посещение в училище- 29.10.2020, карантина на контактните деца от класа;

–              СУ „Черноризец  Храбър“ Пловдив- начален учител, преподаващ на  2В клас, последно посещение в училище-28.10.2020, карантина на контактни-те деца;

–              НУ“ Неделя Петкова“ гр. Сопот-заболял начален учител, преподаващ на 2 Б и 2 В клас, последно посещение на работното място-29.10.2020 – карантина на контактните деца.

–              ДГ „Бисер“ с. Труд- заболели 2 учителки; карантина на яслена група /12 деца и 1 лице от персонала/ и 2А група/26 деца и 3 лица от персонала/;

–              ДГ“ Щастливо детство“ Раковски- заболяла учителка, карантина на 1 гру-па/20 деца и 3 лица от персонала/;

–              ОУ „С. Михайловски“ П-в- начален учител, класен ръководител на 3 В клас, карантина на класа;

–              ДГ „Кремена „П-в- заболял учител, карантина на 3Б група-деца и персонал;

–              ДГ „ Люляк“ П-в – заболял пом. възпитател, карантина на контактния персонал и деца;

–              ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ П-в- ученик 1 Б клас, последно посещение в училище-29.10.2020, карантина на класа и класния ръководи-тел;

–              ДГ „Перуника“ П-в-  учителка на 1Б група, карантина на контактния персонал и децата от групата;

–              ПГХТ П-в- заболял учител, не се налага карантина.

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.