fbpx
20 C
Пловдив
1 март, 2021

Лечение на пациенти с Ковид-19 в Пловдив, които са на хемодиализа, имат онкологични заболявания или се нуждаят от интензивни грижи.

Вижте още

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Община Пловдив стартира XII-то издание на конкурса „Най-добър млад предприемач“

Стартира набирането на бизнес планове за участие в конкурса „Най-добър млад предприемач на гр. Пловдив“. Той се организира от...

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на ст. „Христо Ботев“, до месец стартира и строежът на „Локомотив“

Доволен от днешната си проверка на дейностите по двата стадиона остана кметът на Община Пловдив . Заедно със...

Последвай ни

16,772ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Със свое решение Медицинския щаб прие правила за лечение на пациенти с Ковид-19, които са на хемодиализа, имат онкологични заболявания или се нуждаят от интензивни грижи.Това съобщи областният управител и председател на Областният кризисен щаб .

Решението касае всички седем диализни центъра на територията на областта, където трябва да бъде създадена такава организация, която да осигури диализата на положителните пациенти с обособяване на специални зони и времеви диапазон, за да се гарантира и безопасността на останалите пациенти.

Друго решение е, че в в Пловдив няма да се разкрива ковид отделение, а ще се обособят зони за лечение само на лежащо болни пациенти с онкологични заболявания със съмнение или доказан COVID-19. Решението е съгласувано с Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания.
За да се обезпечи по-добре интензивното лечение на болни с Ковид-19, Медицинският щаб изготви график за извършване на хоспитализация на тежки случаи на COVID-19 както следва:

УМБАЛ „Св. Георги“ приемат случаи от МБАЛ „Тримонциум“, МБАЛ „Парк Хоспитал“, МТБ; и МБАЛ „Д-р Киро Попов-Карлово“, в УМБАЛ „Пълмед“ – се приемат случаи от МБАЛ Пловдив към ВМА и МБАЛ „“, в МБАЛ „ЦОХ“- се приемат случаи от МБАЛ „Св. Мина“; в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ се приемат пациенти за интензивно лечение от МБАЛ „“, в МБАЛ „Св. Каридад“ -случаи от МБАЛ „Св. Пантелеймон“, а в УМБАЛ „Еврохоспитал“ -случаи от МБАЛ „“.

„Този график се прави, за да няма лутане и линейките да знаят къде да транспортират пациентите при нужда. Целта е всеки един болен да получи най-доброто лечение, а тежките случаи необходимите интензивни грижи. За това се разкриват и допълнителни интензивни легла в УМБАЛ „Свети Георги“, където и ще се приемат най-много пациенти при влошаване на състоянието. Допълнителни легла се откриват и болница „Каспела“ и в Окръжна болница“, обясни Каназирева

ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

С цел облекчаване дейността на лечебните заведения, определени за прием и лечение на COVID-19 в област Пловдив, се препоръчва на Общинските кризисни щабове разкриване на COVID-19 зони /в срок до 23.11.2020 г./ в Диагностично-консултативните центрове и медицински центрове на територията на съответната община.
Същевременно със заповед на РЗИ се увеличава и броя на леглата за лечение на COVID-19 в следните лечебни заведения: МБАЛ „Св. Мина“ -с 60 (стават общо 150), в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ с 21 (стават общо 51) и в МБАЛ „Асеновград“ – с 10 (стават общо 57).

ВИЖ ОЩЕ :  Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Областният управител благодари на управителите на болниците и медицинските екипи за отговорността и работата, която вършат до момента, като подчерта, че болниците в Асеновград, Раковски и Първомай се справят много добре в ситуацията и имат добра организация.
Според Каназирева, болницата в Карлово ще бъде подпомогната кадрово, като там ще започнат работа двама лекари специализанти от Пловдив.
„С тях ще бъде подписан договор, като ще взимат както заплати, така и допълнителните 1000 лева от държавата за работа на първа линия. Ще им бъде осигурен и транспорт до Карлово“, уточни тя.

С друго решение на Щаба от днес се преустановява съгласуването на предстоящи масови мероприятия от Областен кризисен щаб, като се възлага на Общинските кризисни щабове в област Пловдив да извършват съгласуване на масови мероприятия на територията на съответната община, при отчитане спецификата на събитието от масов характер и възможността за осигуряване спазването на действащите противоепидемични мерки. В случай на съгласуване и допускане провеждането на съответното масово мероприятие, Общините са отговорни за създаване на организация и осъществяване на стриктен контрол за спазване на действащите противоепидемични мерки.

Новини от Пловдив

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско

Ударна акция за контрол по пътищата в Пловдивско: 1 346 нарушения, 25 отнети шофьорски книжки,17 водачи с алкохол и...

Още новини от Пловдив