20 C
Пловдив
16 април, 2021

Областният управител допусна „спешна мярка“ на община за важни автобусни линии

Вижте още

Последвай ни

17,710FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

Областният управител Дани Каназирева разреши на община Пловдив като „спешна мярка“ да удължи срока на действащите към момента договори по областната и републиканската транспортна схема от квотата на Община Пловдив за срок до 6/шест/ месеца, считано от 31.12.2020 г. или до избора на изпълнител в резултат на проведена процедура по ЗОП, което от двете събития настъпи по-рано.

„Целта е да бъде защитен общественият интерес и да се гарантира транспортно обслужване на населението, защото договорите изтичат в края на годината“, коментира Каназирева

Решението е взето след молба от страна на общината да бъдат предприети конкретни действия за удължаване срока на договорите за транспортната услуга от републиканската схема за линии от Пловдив до София, Русе, , , Велико Търново, Сливен, Китен и други, както и до редица градове в областта, а също така и по линии от квотата на община Пловдив до по-малките населени места.

От извършената от ИА „Автомобилна администрация“ и – Пловдив е установено, че за да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка трябва да бъдат направени редица корекции, съгласно нормативните разпоредби за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на с автобуси.

Заключението на експертите е, че императивните срокове, предвидени в Закона за обществените поръчки, не позволява на Община Пловдив да обяви, проведе и сключи договор за възлагане на обществена поръчка до 31.12.2020 г., на която дата изтичат договорите.

По-рано през годината бяха проведени две работни срещи в Областна администрация – Пловдив, където присъстваха кмета на община и заместник-кмета по транспорта на община Пловдив . На срещите бяха обсъдени проблемите, касаещи цялата област. Още тогава Каназирева апелира кметовете за обществените поръчки, които те правят и възлагат, да бъдат за по-кратък период и с големи санкции за фирмите, които не спазват маршрутните разписания или отказват да изпълняват задълженията си, особено през настоящите месеци на пандемията от ковид.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.
ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

Предстои в началото на новата година да бъде организирана среща на всички кметове в областта с превозвачите, на която да бъдат дискутирани тези проблеми.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив