20 C
Пловдив
7 май, 2021

Проф. Джамбазов: Областният щаб създаде необходимата организация в болниците още лятото

Вижте още

Последвай ни

17,806FansLike
4,260SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

Интензивното лечение на пациенти с Ковид-19 и проблемите, свързани с осигуряване на повече легла, апаратура и персонал обсъдиха управителите на болниците, в които има разкрити такива специализирани звена, с областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.
Към днешна дата 54 са болните на интензивно лечение, като се увеличават случаите на интубирани пациенти.

Според проф. , член на Областният кризисен щаб и изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“, ситуацията в момента е коренно различна от пролетта и лятото и организацията в болниците трябва да премине на следващ етап, според стратегията на Щаба за справяне с Covid-епидемията.

„Първият етап включваше интензивните пациенти да бъдат центрирани на едно място в УМБАЛ „Свети Георги“ и да бъдат лекувани по възможност от най-компетентните хора. Благодарение на командированите екипи, по предложение на и с решение на Медицинския щаб, отделението се справяше с разкритите легла и с броя на болните. До днес почти никога не са се заемали 10 легла. Ситуацията вече е различна и се наложи Областният щаб да вземе поредното си решение, с което да премине към следващия етап на мерките. Да се търси възможност за разкриване на още интензивни легла, коментира проф. Джамбазов.

Той припомни, че етапите по организацията бяха предварително набелязани от Областни кризисен щаб още през летните месеци, а именно: да бъдат разкрити нови легла за терапевтично лечение в други – частни и общински, като те да поемат среднотежките случаи, които нямат нужда от интензивно лечение – от интубация, от лечение с активно обдишване и т.н. Третият етап включваше и обособяването на отделна болница само за лечение на Ковид,

„Такава например е общинската „Свети Мина“. Тя беше определена за една от тези болници, която да поеме потока от пациенти, тъй като тя е съществуваща болница, По данни от РЗИ – , по данни от членове от Медицински щаб, както и на управителя тази болница, към момента тя разполага с необходимите помещения, кислородни инсталации, персонал. Разбира се персонал никога не е достатъчен, но това, което има като наличност позволява тази болница с минимални усилия да започне да работи и да приема пациенти със сравнително средна симптоматика и това показва практиката, че тя започва да функционира, допълни директорът на „Свети Георги“.

Според директорите на другите болници с интензивни легла за Ковид, статистически е закономерно, че ще се увеличава броят на пациентите, които ще имат нужда от интензивно лечение , дори интубация и лечение на апаратна вентилация, защото броя на хората с положителни проби с клиника нараства.
„Това именно налага и решението на Областният щаб , да има не само допълнително разкрити интензивни легла, но и терапевтични, които да подпомогнат целия процес на лечение на тези болни. Да се осигури възможност пациентите, които се влошат да бъдат транспортирани и настанени в интензивни отделения, допълни областният управител Дани Каназирева.

ВИЖ ОЩЕ :  „Чистота“ ликвидира поредно незаконно сметище

По време на срещата управителите на здравните заведения очертаха два основни проблема – наличието на персонал, необходимостта от специалисти -лекари и сестри, което е категорично най-големия проблем в момента, защото такъв тип лечение изисква добре подготвени кадри, и вторият е апаратното оборудване.
Проф. Джамбазов посочи, че се разчитат на Комисията, създадена към Областния щаб, в която има включен и анестезиолог, както и двама инфекционисти, представител на РЗИ, пулмолог, да подпомага Областния управител и Областния щаб с въвеждане на критични показатели, за хоспитализация, дехоспитализация, както и показатели по отношение на това кой от пациентите е необходимо да бъде поставен на апаратна вентилация.

ВИЖ ОЩЕ :  На Гергьовден в „Синя зона“ ще се паркира безплатно

„Тази Комисия започна да функционира и започна да предава първите си доклади на нас в Медицинския щаб и съответно към всяка една от болниците изпраща подробна справка с пациенти и с указания. По този начин ще оптимизираме съществуващите легла, а големите болници, които днес бяхме събрани, да реорганизираме дейността си и да предвидим възможности за разкриване на нови интензивни легла – обезпечени с персонал, коментира проф. Джамбазов.
Той посочи, че УМБАЛ „Свети Георги“ като най-голямата болница, поетапно и в момента, в който това ще се наложи, ще разкрие допълнително 6 легла.

На срещата бе обсъден вариантът и за разкриване на допълнителни интензивни отделения към някои от големите болници, които до момента изпращаха пациенти в УМБАЛ „Свети Георги“, като обезпечаваха екипи за това. Болниците, в които няма възможност за лечение на тежки случаи на интензивно лечение ще продължат да пращат болни в големите болници като ще има изготвен график и точно разпределение.

„Този тип организация е насочена единствено и изцяло към един принцип и той е да дадем възможно най-добрата и компетентна грижа на всеки, който има нужда. Решението големите болници да поемат интензивното лечение смятам, че е изключително целесъобразно и в полза на всеки един пациент, разбира се то ще работи докато не се изчерпят физическите и практически възможности на големите болници и тогава може да се наложи да мислим за някакви допълнителни варианти. Но това решение на този етап е най-доброто от медицинска гледна точка, заключи проф. Джамбазов.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че сложната ситуация изисква отговорни решения от страна на всяка една болница, за да може да се гарантира лечението на болните в областта и особено на тежките случаи.
„Разговарях и с останалите болници. Графикът вече е изготвен. Пуснато е писмо до РЗИ. Заповед ще има до края на деня, каза Дани Каназирева след срещата.

На срещата присъстваха управителите на УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „“, УМБАЛ „Еврохоспитал“ и МБАЛ „Св. Каридад“ и РЗИ.

 

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Община Пловдив издаде строително разрешение за стадион „Локомотив“

Община Пловдив издаде разрешение за за доизграждането на стадион "Локомотив". Това съобщи кметът Здравко Димитров след работна среща...

Още новини от Пловдив