Трите министерски оставки са факт

Коалиционният съвет на и „Обединени патриоти“ е взел решение оставките на тримата , хвърлени след инцидента в Своге, да бъдат гласувани в парламента този четвъртък.  Това съобщи премиерът Бойко Борисов след съвета, който продължи около час и половина.

Новите министри

Той оповести и имената на тримата, номинирани от ГЕРБ да заемат постовете на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев е кандидатът за транспортното ведомство, а постът в МВР се предлага на Младен Маринов, в момента главен секретар на министерството. Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова се предполага, че ще поеме регионалното министерство. Тя е била зам.-кмет на Враца и е в ресорната парламентарна комисия.

Не можем да кажем, че тримата министри имат вина, но не можем да се правим, че нищо не се е случило, каза Борисов. „Колкото и да е широка фразата политическа отговорност – тя трябва да се понесе“, каза още той.

Добави, че са постигнали споразумение между четирите партии в коалицията да осигурят необходимото мнозинство в парламента за гласуването на промените в правителството.

Съветът ще се събере отново в понеделник, за да обсъди подобряването на комуникацията, която бе сочена като един от проблемите от вицепремиера Валери Симеонов. „Поел съм ангажимент по всички важни теми да се събираме на Коалиционен съвет“, каза премиерът.

Коалиционната криза

В съвета участват лидерите на трите партии в „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов (НФСБ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Волен Сидеров, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов. Преди седмица заседанието на съвета продължи близо 4 часа и на пръв поглед успя да потуши коалиционната криза, в която Симеонов заплашваше да напусне властта, освен ако няма промяна в коалицията и управлението. Той, както и Каракачанов бяха недоволни, че подадените не са обсъдени с тях, както предвижда коалиционното споразумение.

ГЕРБ не са съгласни с подадените оставки

В ГЕРБ и партньорите им от „Обединени патриоти“ имат нагласата да оставят на поста министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Подкрепата идва от кметове, ГЕРБ и ВМРО. Самият Нанков нарече това несериозно. Депутатите на ГЕРБ не са съгласни с подадените оставки на тримата министри, каза в събота председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в ефира на „Нова телевизия“. После добави, че което бъде внесено в парламента след решението на коалиционния съвет, ще бъде гласувано.