„Царските имоти“ няма да се споразумеят с държавата

Споразумение за царските имоти между Симеон Сакскобургготски и държавата няма как да се постигне в дадения предварителен срок от съда в Страсбург 13 септември. Това обяви днес по Би Ти Ви адвокатът на бившия премиер Валя Гигова. Тя допълни, че държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за „царските имоти“. Става въпрос както за двореца „Врана“, така и за Царска Бистрица.

Казусът по Царската Бистрица ще се решава на последна съдебна инстанция , а на 23 август Софийския градски съд отсъди, че и дворецът „Врана“ е държавен, а не на наследниците на цар Борис III.

Днес Гигова не се съгласи с това твърдение и повтори, че „Врана“ е на династията на Кобургите, защото е частна собственост. Адвокатът избегна директен отговор на въпроса дали държавата ще бъде съдена в Страсбург.

Според Гигова тезата, че няма документи за земята, не е вярна. Тя обясни, че дворецът е покупка на цар Фердинанд, който след това е придобит по давност от цар Борис III и следва да бъде получен от наследниците му Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза.

За двореца на княз Батенберг в центъра на София адвокат Валя Гигова обясни, че държавата е заплатила за него и за всички други дворци, които са построени от Батенберг, затова тяхната собственост е държавна.

Според Гигова до 1947 г. никой в България не е имал съмнения кои имоти са на царската фамилия и кои са държавна собственост.