Цвета Караянчева: Не бих подкрепила министерските оставки

Председателят на Народното събрание, Цвета Караянчева вярва, че ГЕРБ ще се задържи на управленската си позиция пълен мандат. Също така предсрочни парламентарни избора няма да има, колкото и да им се иска на опозицията. Такова мнение изказа Караянчева в предаването „Събуди се“.

Оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта, подадени след жестоката катастрофа край Своге, няма да решат проблемите. Въпреки това обаче те са морален акт на поемане на политическа отговорност. Така Караянчева подкрепи своите колеги.  Тя заяви, че парламентарната група на ГЕРБ като цяло не е съгласна с оттеглянето на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, но всичко зависи от решенията на Коалиционния съвет.

Председателят допълни, че следващата седмица в пленарна зала ще бъде обсъден законопроектът за задължителното поставяне на колани в автобусите. Идеята обаче срещала сериозна съпротива.

Председателят на НС коментира и напрежението в управляващата коалиция. Караянчева изрази надежда, че партньорите ще спрат да си комуникират чрез медиите. И каза, че очаква ГЕРБ да изкара пълен мандат и да изпълни поетите чрез предизборната програма ангажименти поне на 90%.

„За корупцията – всяка една държава има корупция. Нашата заявка за борба с корупцията е точно този антикорупционен закон. Но корупцията е процес, в който както трябва да помагат институциите, така трябва да помагат и гражданите. То е общ процес. Трябва да се сигнализира, за да може да се изчистваме малко по малко.“ Така председателката на Народното събрание напомни на населението, че гражданското общество е точно толкова значимо за политиката, колкото и самите управляващи.