110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Община Пловдив кани всички жители и гости на Пловдив на 22 септември 2018 г. на честванията по повод 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. » Новини Пловдив » Видин Сукарев

Тържествено отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на д-р Видин Сукарев – историк в РИМ Пловдив, водещ .

Поканени са: Областният  управител и представители на , председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет, Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Общественият посредник на Община Пловдив, и представители на Общината, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон,  представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ПО ЧАСОВЕ!

 

                                                       22 септември 2018  година

 

10.00 ч.                                  Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран

храм „Св. Неделя”               от Сдружение „Център Петко Каравелов“

 

 

10.30 ч.                                  Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на

пам. на Ал. Малинов           Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”) –

                                               Сдружение „Център Петко Каравелов“

 

 

11.30 ч.                                 Тържествен ритуал пред колоната на

пл. „22 септември”              Независима България   („Гроздовия пазар)

Гроздов пазар”)

14.00 ч.

Старинен Пловдив               По стъпките на цар Фердинант

Възстановка на събитията от 25.09.1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е  прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България

(площад пред църквата Св.Св. Константин и Елена)

                                    

Тържествено отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на д-р Видин Сукарев – историк в РИМ Пловдив, водещ Златко Павлов.