АКАДЕМИК БУЛТЕКС 99 С ШЕСТА ПОБЕДА В НБЛ

Бултекс 99 грабна шеста победа в шампионата на . Пловдивският баскетболен тим победи гостуващия Плевен със 79:70 /26:21, 19:15, 12:16, 22:18/.  Двата отбора изиграха здрав и оспорван мач със солидна игра в защита. Класата на домакините си каза тежката дума в решителните моменти и те спечелиха напълно заслужено.

Мачът започна равностойно, но постепенно домакините успяха да натрупат преднина от 9 точки до почивката. Те заложиха на здрава защита, на което баскетболистите на Спартак отвърнаха с точна стрелба от дистанция. В третата четвърт двата тима направиха доста пропуски под коша и като цяло защитата взе връх. В самия край на частта гостите свалиха пасива си на 5 точки след тройка на Константин Коев.

В последната решителна четвърт двубоят отново се движеше равностойно, но след тройки на Кнежевич, Бачев и Тенчев и точни отигравания в атака, успя да вдигне разлика от 13 точки 3 минути преди края и това се оказа достатъчно за успеха.
Шакир Смит бе най-резултатен за победителите със 17 точки, Васил Бачев и Василие Кнежевич добавиха по 13, Седрик Боуен записа 12 точки. Мартин Маринов вкара 15 точки за Спартак, Николай Маринов добави 12, като и двамата вкараха по 4 тройки, Константин Коев и Димитър Маринчешки се отчетоха с по 11 точки, а последния прибави и 12 борби за дабъл-дабъл.

КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД МАЧА АКАДЕМИК БУЛТЕКС 99 – СПАРТАК ПЛЕВЕН

Асен Николов, старши треньор на Академик Бултекс 99:

Доволен съм от победата и от желанието и старанието на момчетата. Съперникът ни постави под напрежение, особено с точната си стрелба от тройката. Проблемът ни бе, че не успяхме да спрем шутовете им. Играхме добре в защита и принудихме Спартак да направи 13 грешки, от които имаме 16 точки. Труден мач, по принцип Спартак е неудобен съперник за нас. Радвам се, че победихме. Смятам, че през по-голямата част контролирахме двубоя. Иначе имахме и доста грешки, прибързани решения – там трябва да работим, да знаем кога да сменяме темпото. Но като желание от момчетата съм доволен.

Васил Бачев, Академик Бултекс 99:

Радвам се, че спечелихме този мач. Спартак Пл е добър отбор, съставен само от български играчи. Във всеки мач играе твърд и хубав , разполагат с добър треньор. Смятам, че и в двете фази играхме добре, явно спечелихме с по-добра защита, важното е, че те вкараха по-малко от нас. В последната четвърт се откъснахме с две хубави защити.

Александър Дяковски, старши треньор на Спартак Пл:

В момента, в който бяхме близо до съперника в последната четвърт направихме две грешки в нападение, от които последваха бърза тройка на транзиция и кош с фаул на транзиция. Това бе ключовият момент. 16:2 са точките от грешки за Академик Бултекс 99. Направихме с 4 грешки повече, но нашите бяха такива, които водеха до лесни кошове. Иначе съм доволен от старанието на момчетата и че в нито един момент нямаше емоционален срив, какъвто имахме в предишните два мача.

Николай Титков, Спартак Пл:

Оспорван мач. Допуснахме няколко грешки в нападение и две слаби защити и разликата набъбна за противника към края на последната четвърт. Доволен съм, че играхме като отбор, защото в последните ни два мача това много не се виждаше. Имаме надграждане и се надява да го затвърдим в следващото домакинство срещу Берое.