20 C
Пловдив
12 май, 2021

Безплатен телефон информира как да сменим печките с екоуреди

Вижте още

Последвай ни

17,830FansLike
4,260SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

По проекта за подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологично отопление е открита безплатна телефонна линия с номер  070050032. На нея  гражданите могат да получат информация и консултация, преди да подадат декларации за кандидатстване за подмяна на уредите. Това съобщи зам.- кметът с ресор „Екология и здравеопазване“ по време на днешните информационни срещи по проект „ за подобряване качеството на атмосферния в чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление“, който се финансира от Европейския съюз.

„57% от замърсяването на въздуха идва от горенето на твърдо гориво в битови условия, а само 10 % се пада на транспортните потоци и затова проектът е толкова важен за Пловдив“, заяви зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев при откриването на първата среща в район „“. По думите му близо милион души на година по света умират в следствие от мръсния въздух и с тези проблеми се борят всички големи градове. Той призова гражданите да се възползват от възможностите на европейската програма и да преминат към по-екологично отопление. Това може да стане с поетапна подмяна на старите и неефективни горивни инсталации и устройства на дърва и въглища за битово отопление с нови, които отговарят на европейските изисквания – на електричество, пелети, газ или централно парно отопление.

В Община Пловдив в рамките на предварителната кампания по проекта има подадени над 1000 декларации на граждани, които искат да подменят старите си печки. Подаването на декларации продължава и всеки желаещ може да направи това до 23 май в районните администрации или чрез електронната форма – Подмяна на вида и начина на отопление използван от домакинствата в гр. Пловдив | Община Пловдив (plovdiv.bg).

ВИЖ ОЩЕ :  АКАДЕМИК ПД ОТПАДНА ОТ РИЛСКИ СПОРТИСТ, ЩЕ ИГРАЕ ЗА БРОНЗА
ВИЖ ОЩЕ :  АКАДЕМИК ПД ОТПАДНА ОТ РИЛСКИ СПОРТИСТ, ЩЕ ИГРАЕ ЗА БРОНЗА

„Гражданите ще подават заявление, като всеки одобрен кандидат ще получи безвъзмездно от общината: доставка и монтаж в жилището на избраното ново отоплително устройство. Също така ще бъде инструктиран от специалисти на място за това как да го използва“, обясни Лияна Аджарова, ръководител на Обединение „Чист въздух за  Пловдив“ и на екипа, който работи по проекта. „Създадена е електронна система, която ще улесни процеса и ще го направи прозрачен“, уточни Аджарова.

Фактическата подмяна на уредите ще започне в края на тази година и ще продължи и догодина.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Умишлено ли крият графика за разкопаните улици в Кършияка

Асен Костов обяви във Facebook по-рано днес, че съкварталците в са готови на нови протести заради Водния проект....

Още новини от Пловдив