20 C
Пловдив
15 април, 2021

Честване на 173-та годишнина от рождението на Христо Ботев в Пловдив

Вижте още

Последвай ни

17,707FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

С полагане на венци и цветя, днес в бе чествана 173-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Ритуалът пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина се организира традиционно от Община Пловдив, като част от календара на културните събития на града, с участието на почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева бе официален гост на честването, като преди това тя присъства на водосвета на бойните знамена  на Богоявление в Пловдив пред църквата „Св. Богородица“. След този ритуал, отслужен от пловдивския митрополит Николай, започна литийно шествие към Марица, където по-късно беше хвърлен Богоявленския кръст, в близост до Водната палата.

На церемонията присъстваха също Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, Народните представители Георги Търновалийски и Теодора Халачева, Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, Председателят на ОбС-  Пловдив инж.Александър Държиков, генерал-майор – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, заместник-кметовете Пламен Панов, , кметовете на район „Централен“ , на район „“ Костадин Димитров, на „, на „“ Стоян Алексиев, общински съветници, директори на общински предприятия, представители на ПФК „Ботев“ Пловдив, на юношеския отбор и фенклуба на отбора,  на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, медии и граждани. Присъства и легендарният треньор на Ботев от миналото Иван Занев – Заната, който поднесе и цветя на паметника.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

Словото за делото и живота на великия българин бе произнесено от доц. д-р Тодор Радев – преподавател в Катедра „История и археология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Водещ бе Златко Павлов, който откри честването с рецитация на „Борба“ от Христо Ботев.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив