fbpx
20 C
Пловдив
17 януари, 2021

Евелин Парасков: Дебатът за цената на билетчето е експертен, а не политически

Групата на „Съюз за Пловдив” са против евентуално увеличаване !

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,197ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

“Експерти от транспортния бранш трябва да дадат становище на база задълбочени анализи, дали трябва да бъдат увеличени средствата за превозвачите или да се вдигнат цените на билета и картите в градския транспорт. След като разполагаме с ясна и точна картина, в Общински съвет можем да вземем решение”.

Това е мнението на председателя на групата на съветници от „Съюз за Пловдив” - по повод проведения дебат за градския транспорт.

На срещата, организирана от Община Пловдив, на съветниците не беше представено експертно становище, което да съдържа конкретни данни и изводи за приходите и разходите на транспортните фирми, изпълнението на курсовете и пътникопотока.

„ Смятаме, че не са използвани всички възможност за оптимизиране на разходите. Също така сме на мнение, че не е постигнат никакъв ефект от инвестицията от *20 млн. лева,* направена преди повече от четири години за въвеждане на електронната система в градския транспорт”, коментира Парасков.

Той напомни, че все още няма ясен отговор защо електронното таксуване не работи- средство, което ще оптимизира много разходите на превозвачите.

„Ясно е, че превозвачите имат “губещи” курсове, особено извън пиковите часове, вечер, а и през целия период на извънредните мерки. Но какви са загубите и каква част от тях трябва да се покрива от бюджета, е експертен проблем, а не политически, който да се решава в залата на Общински съвет”, счита шефът на групата. Евелин Парасков категорично счита, че Община Пловдив трябва да изпълнява Eвропейския регламент 1370 за покриване на разходите за транспортната услуга и да плаща на километър пробег, каквото е и искането на превозвачите. Това обаче може да стане с въвеждането на електронната система, а тя не действа пълноценно.
Според съветниците от „Съюз за Пловдив” администрацията не трябва да търси най-лесният начин за решаването на проблема, а именно – вдигане на цената на билета.

ВИЖ ОЩЕ :  МБАЛ „Св. Мина“ получи дарение от 44 000 лв. от Българо-белгийския бизнес клуб и Посолство на Белгия
ВИЖ ОЩЕ :  Посланикът на Русия и министър от правителството на Москва ще участват в честването на 143г. от Освобождението на Пловдив

„На мнение сме, че нивото на услугата в Пловдив е над средното за страната, но преди политическия дебат е редно да бъде иницииран експертен такъв, в който бихме участвали активно”, подчерта Евелин Парасков.

Председателят на групата напомни, че в същото време превозвачите кандидатстват за новата обществена поръчка в Пловдив за осемте автобусни линии при настоящите и обстоятелства.

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив