20 C
Пловдив
16 април, 2021

: Дебатът за цената на билетчето е експертен, а не политически

Групата на „Съюз за ” са против евентуално увеличаване !

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

“Експерти от транспортния бранш трябва да дадат становище на база задълбочени анализи, дали трябва да бъдат увеличени средствата за превозвачите или да се вдигнат цените на билета и картите в градския . След като разполагаме с ясна и точна картина, в можем да вземем решение”.

Това е мнението на председателя на групата на съветници от „Съюз за Пловдив” - по повод проведения дебат за градския транспорт.

На срещата, организирана от Община Пловдив, на съветниците не беше представено експертно становище, което да съдържа конкретни данни и изводи за приходите и разходите на транспортните фирми, изпълнението на курсовете и пътникопотока.

„ Смятаме, че не са използвани всички възможност за оптимизиране на разходите. Също така сме на мнение, че не е постигнат никакъв ефект от инвестицията от *20 млн. лева,* направена преди повече от четири години за въвеждане на електронната система в градския транспорт”, коментира Парасков.

Той напомни, че все още няма ясен отговор защо електронното таксуване не работи- средство, което ще оптимизира много разходите на превозвачите.

„Ясно е, че превозвачите имат “губещи” курсове, особено извън пиковите часове, вечер, а и през целия период на извънредните . Но какви са загубите и каква част от тях трябва да се покрива от бюджета, е експертен проблем, а не политически, който да се решава в залата на ”, счита шефът на групата. Евелин Парасков категорично счита, че Община Пловдив трябва да изпълнява Eвропейския регламент 1370 за покриване на разходите за транспортната услуга и да плаща на километър пробег, каквото е и искането на превозвачите. Това обаче може да стане с въвеждането на електронната система, а тя не действа пълноценно.
Според съветниците от „Съюз за Пловдив” администрацията не трябва да търси най-лесният начин за решаването на проблема, а именно – вдигане на цената на билета.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“
ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

„На мнение сме, че нивото на услугата е над средното за страната, но преди политическия дебат е редно да бъде иницииран експертен такъв, в който бихме участвали активно”, подчерта Евелин Парасков.

Председателят на групата напомни, че в същото време превозвачите кандидатстват за новата в Пловдив за осемте автобусни линии при настоящите и обстоятелства.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив