Не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните

Областният управител представи мотивите за върнатите решенията на Общинските съвети на Пловдив и Асеновград

От община Пловдив заявиха, че има консенсус и корекция на предложението
Връщането на решенията е в полза на децата и учителите и е съобразено с нормативната уредба и епидемиологичната ситуация в областта и страната.

Това заяви областният управител Дани Каназирева, която съобщи на пресконференция мотивите за върнатите решения на Общинските съвети на Пловдив и Асеновград, с което се увеличава броя на децата в първа и втора група в детските заведения.
Тя уточни, че са проведени разговори с община Пловдив, а ресорният заместник-кмет , който присъства на пресконференцията увери, че е внесено ново предложение с корекция за ограничаване на приема до 28 деца

Един от мотивите на областна администрация за върнатото решение е, че в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че за целодневните и полудневните градини броят е 23 деца, а за групите в яслите е 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно максималният е 28 деца в група в детските градини, а 23 за яслите.

От друга страна, освен нормативните изисквания, има здравно-санитарни – за осигуряване на не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните, което при увеличаване на броя на децата няма доказателства дали може да се спази.

„Не може да се поема риска в сегашната епидемична ситуация. Дори и 28 деца са компромис. Разговаряхме с кметовете на двете общини и се надявам, че местната власт в Пловдив и Асеновград ще вземе най-доброто и разумно решение, което да гарантира здравето и сигурността на децата, заключи областният управител.

От своя страна Стефан Стоянов, съобщи, че към момента 60% от децата в Пловдив са се върнали в детските заведения. Очаква се в края на месеца да излезе третото класиране, като свободни места има, но в крайните райони. Той допълни, че се надява до края на годината да бъдат отворени 3 и да се даде възможност на всеки желаещ детето му да бъде записано.