20 C
Пловдив
16 април, 2021

ДФ Пловдив 112 – кандидат за формирование на годината

Вижте още

Последвай ни

17,710FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Доброволно формирование към Община Пловдив ДФ Пловдив е създадено към община Пловдив през 2013 година и от тогава до ден днешен тези хора с добри сърца винаги се отзовават на всяка кризисна ситуация, на която биват призовани. А кризите, бедствията и авариите, на които е помагало формированието през годините, са наистина многобройни. Неговите членове са хора на различна възраст, с различни професии, хобита и интереси, но всички са дошли в екипа водени от нуждата да създават добро и да бъдат част от каузата.

Можете да гласувате тук

Най-мащабната кризисна ситуация, в която ДФ Пловдив 112 е взело участие до момента, е по време на извънредното положение поради от март до май 2020г., когато пловдивското формирование работи нонстоп 52 дни без почивен ден. През тези 52 дни на изключителна мобилизация момчетата и момичетата от формированието успяват да създадат със собствени сили стройна система, благодарение на която приемат поръчките за храна и медикаменти на хората в нужда, пазаруват необходимото и го носят до дома на хората. Нещо повече – по време на тези 52 дни без почивен ден, 9 доброволеца от формированието паралелно на основната си работа отделят от свободното си време за доброволчество всеки по 160 или повече часa, равностойни на повече от един работен месец, през което време координират, деконтаминират, пазаруват или доставят храна и лекарства на общо няколко хиляди нуждаещи се хора от целия град. В рамките на тези 52 дни всички членове на формированието отработват общо 2 968 часа и изминават общо 5 062 километра с личните си автомобили. На формированието помагат и 33 допълнителни или „ситуационни“ доброволци с положен общо 576 часа труд и изминати 1 127 км с лични автомобили. В допълнение на това членове на формированието и „ситуационните“ доброволци дават общо 517 човекочаса дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ – Пловдив.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

През тези 52 дни на извънредно положение доброволците от пловдивското формирование научиха от първа ръка, че за да си доброволец се иска не само сърце, но и да имаш висок праг на стресоустойчивост. Когато влезеш в дома на страдащ човек и видиш болката в очите му и мизерията, в която живее, няма как да не трепнеш. Доброволците от Пловдив 112 разказват за доста случаи на хора, които живеят абсолютно сами, а са пълни инвалиди – една жена без крака се е влачила по пода, за да отвори и да вземе храната си. Показателен е и друг случай, когато глухоняма жена, която има проблеми с говора, звъни от стационарен телефон 3 поредни дни да й доставят храна, а не може да каже адреса си. Тогава съвместно с общината и полицията, адресът й е издирен. Жената се разплаква, когато вижда доброволците на прага си и разбира, че е спасена от глад. Благодарността в очите на нуждаещите се на свой ред разтърсва и стопля сърцата на доброволците.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

След края на извънредното положение през май ДФ Пловдив 112 продължава да е на линия за горски и полски пожари, провеждат се обучения и тренировки, приета е и нова вълна от доброволци. Доброволците, изработили по време на извънредното положение поради COVID-19 по 160 или повече часа, продължават да участват по-нататък през годината в акциите по гасене на горски и полски пожари, защото за си доброволец е призвание, а парите отстъпват на заден план.

Можете да гласувате тук

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив