20 C
Пловдив
19 април, 2021

Представяте ли си – Епископската базилика на Филипопол спечели приза „Сграда на годината 2020“

Голямата базилика се състезаваше в категорията „Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и “, в конкуренция с още 5 номинации

Вижте още

Последвай ни

17,731FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

стана „Сграда на годината 2020“ в едноименния Национален конкурс – най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.

Церемонията по награждаване се състоя снощи – 21 декември 2020 г. в Софийска опера и балет, при засилени мерки за безопасност.

Eпископската базилика на Филипопол беше номинирана за „Сграда на годината 2020“ в категорията „Проекти, свързани с развитието на градовете – градска среда и култура“, в която се състезаваха още 5 номинации:

  • Конгресен център – ,
  • Основна реконструкция на централна пешеходна зона, гр. Видин,
  • Консервация, реставрация и експониране на сградата на Общински драматичен „Вида“ и оформяне на прилежащото околно пространство, Видин,
  • Зала за културни събития към Първа езикова гимназия, гр. Варна
  • и Арт Хотел Галерия 37 гр. .

Наградата от името на Община Пловдив получи заместник-кметът по култура, археология и туризъм , който поздрави присъстващите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и благодари на всички допринесли през годините за това Епископската базилика на Филипопол отново да оживее за жителите и гостите на града.

Това се случи благодарение на публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата. Процесът по цялостното разкриване, проучване и изграждане на посетителския център и обществено пространство на базиликата започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешния съвместен проект за Малката базилика.

„За да бъде Базиликата съхранена за идните поколения и за да стане жива част от града, всеки принос е важен – и на бизнеса, и на гражданите. Благодаря на реставраторите и на стотиците , които помогнаха за разкриването и съхранението на Базиликата“, каза още заместник-кметът Панов.

Тържествената церемония започна с приветствия към гостите и номинираните от заместник-министъра на регионалното развитие инж. Валентин Йовев, който е и председател на журито, Лиляна Павлова – български вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, Венета Кръстева е управляващ партньор на ГРАДЪТ Медиа Груп, акад. Пламен Карталов – директор на Софийска опера и балет – домакин на събитието.

ВИЖ ОЩЕ :  Занаятчийското училище за деца започна обучението на първите записани при огромен интерес

Водещ на церемонията бе Аделина Радева, а началото бе поставено с фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ в изпълнение на солисти на Софийска опера и балет.

ВИЖ ОЩЕ :  Здравко Димитров инспектира ремонта Околовръстното шосе

Ето и екипа, реализирал проекта:

  • ИНВЕСТИТОР: Фондация Америка за България, Община Пловдив
  • КОНСТРУКТОР: инж. Костадин Палазов, инж. Йордан Атанасов
  • ИЗПЪЛНИТЕЛ: „Камо билд Груп“ ООД – за сградата; “Драгиев и Ко.” ООД – за площада
  • АРХИТЕКТ: арх. Красимир Тодоров, арх. Милена Крачанова, Ателие ДУО, Архитектурно студио Зуум, Абстракта, Сколник Aрхитектура и Дизайн

Национален конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява с подкрепата на индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България – УАСГ, КСБ, КАБ, КИИП, БААИК. Журито включва представител на ДНСК, представители на институционалните, професионалните и академични общности, браншовите организации и водещи компании от бизнеса.

Журирането стартира през ноември 2020 г. и протича на два етапа. На първи етап се избират по три или повече номинации за победител във всяка от 9-те категории. На втори етап от номинираните се избират победителите в съответните категории.
Финалът на журирането е присъствено заседание на журито, на което се обсъждат и гласуват предложенията за награди в резултат на двустепенното гласуване. Журито има право да излъчи и допълнителни награди, освен победителите в категориите на Конкурса.

В същата категория „Проекти, свързани с развитието на градовете – градска среда и култура“, награда получи и Конгресен център – Бургас, а другото пловдивско участие „Арт Хотел Галерия 37“ бе отличена със специалната награда.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „“ Иван...

Още новини от Пловдив