20 C
Пловдив
16 април, 2021

Живописецът Христо Николов със самостоятелна изложба за 75-я си юбилей

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

„Импровизации и импресии“ е нарекъл най-новата си самостоятелна известният пловдивски художник Христо Николов, който през ноември 2020 г. навърши златните 75 години. Той ще представи ретроспекция на творческия си път на първия етаж в Галерия „“(ул. „Райко Даскалов“ №29) от 05.01.2021 до 24.01.2021. Подбраните от него картини илюстрират артистичното му развитие за близо половин век, отдаден на живописта.

Заради мерките срещу коронавируса няма да има официално откриване. На 05 януари художникът ще приема поздравления от приятели и почитатели между 17 и 19 часа.

За експозицията и стила си авторът казва:

„Тази изложба е сбор от абстрактни и по-малко абстрактни картини, родеещи се с реалното. На пръв поглед реалното и абстрактното са диаметрално противоположни, но те взаимно се допълват. Нали все пак иреалното е претвореното реално?

Изкуството, което не съдържа в себе си потенции за бъдещо развитие, е обречено на забвение. Аз започнах творческия си път с фигурални композиции. След това ме завладяха пейзажът и натюрмортът. Те ми дадоха изключителната свобода да решавам цветови и пластически проблеми, които по естествен път ме доведоха до абстрактното. Днес, обогатен от уроците на абстракцията, аз изобразявам натурата с нов, много по-свободен живописен език. Натурата за мен е само повод да изразя чувствата, вълненията и всичко останало, което тя е предизвикала в моето съзнание.

Изкуството, и в частност живописта, се въртят в кръга между реалното, абстрактното и тяхното многообразие. Аз се опитвам с картините си да се вместя в пропастта между двете.

Дано съм успял!“

Христо Николов e роден на 19.11.1945 г. в пловдивското село Сухозем.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „“ при проф. Ненко Балкански.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения в НХУ „Цанко Лавренов“ .

Член е на СБХ. От1996 до 1999 г. е председател на ДПХ – Пловдив.

Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис – колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер.

Има над 17 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др.

Взел е участие в 16 международни симпозиума в , Полша и Република Северна Македония.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив