Към 17.06.2020 г. на територията на Пловдивска област има 4 новорегистрирани случая на COVID-19.

Към 17.06.2020 г. на територията на Пловдивска област има 4 новорегистрирани случая на . Поради технически проблеми в уеб-базираната система, за деня са въведени само 2 новорегистрирани случая. За съжаление имаме и един починал – това е пациентката на 70 години, която беше в Интензивното отделение на УМБАЛ “Пловдив“.

Тя е била с придружаващо заболяване ХОББ. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на близките.

Съобщените днес болни са: мъж на 75 години от Пловдив, хоспитализиран в УМБАЛ ”Св. Георги, и съпругата му на 74 г също на лечение в Инфекциозна клиника. Двамата са се изследвали по собствено желание. С положителна проба е и 49 годишна пловдивчанка, изследвана като контактно лице на установен вече и обявен пациент. Четвъртият с положителна проба е мъж на 57 години, също от града, който не е хоспитализиран. „Предприети са всички противоепидемични мерки от страна на здравните власти, установяват се контактните на новите случаи и се насочват за тестване.

Всеки един случаи се анализира и коментира в Медицинския щаб,
заяви областният управител и председател на ОКЩ . От Областния кризисен щаб, в отговор на множество запитвания, уточняват, че
предвид последната заповед на здравния министър, носенето на маски е
задължително само в аптеки, болници и обществения транспорт. На останалите обществени места – банки, заведения, магазини и др. е по желание и гражданите не могат да бъдат връщани за липса на маски.

В случаите, когато носенето на маска е изискване на собствениците на обектите, то те трябва да осигурят маски за клиенти си или посетителите .