20 C
Пловдив
16 май, 2021

Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

Вижте още

Последвай ни

17,876FansLike
4,260SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

За пета поредна година Община продължава да бъде лидер във въвеждането на Монтесори педагогиката в общинските учебни заведения. Пловдив е първата община в България, в която обучението по метода е въведено в публичните .

Към настоящия момент са обхванати близо 1500 деца, в това число:
– В детските градини – 44 групи или 1 251 деца
– В училища – 6 паралелки и 1 подготвителна група или 138 деца
– В детски ясли – 3 групи или 73 деца

Всички Монтесори групи и паралелки могат да бъдат намерени на двата сайта на Община Пловдив за прием в детските градини и в .

Монтесори се прилага успешно в четири училища , сред които

Осем са общинските детски градини, които също работят по алтернативната система. Това са

  • „Майчина грижа“,
  • „Мирослава“,
  • „Велимира“,
  • „Мир“,
  • „Буратино“,
  • „Марица“,
  • „Малина“
  • „Малкият принц“.

В Община Пловдив Монтесори педагогиката се прилага и в детска ясла „100 усмивки“, а към общността предстои присъединяването и на ДЯ „Палечка“.

„Въвеждането на Монтесори обучението е важна част от общинските политики за подкрепа на образователната система. Много съм горд с учителите и директорите на учебни заведения, които решиха да въведат Монтесори педагогиката и не се страхуват да променят изцяло ежедневния си начин на работа и преподаване“, коментира зам.-кметът с ресор „Образование, развитие и европейски политики“ .

По думите му от ранна детска възраст децата са различни и имат нужда от индивидуално внимание – и вкъщи и в класната стая, и точно на това ни учи Мария Монтесори.

ВИЖ ОЩЕ :  Oтпускат 300 000 лв. за модернизация на учебния процес
ВИЖ ОЩЕ :  Затварят улици около стадион „Локомотив“ за мача с ЦСКА

До настоящия момент по програмата са обучени общо 186 педагози, като 153 от тях са преминали курс „Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина“, а 33 учители – „Монтесори класна стая – основни дейности, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас“. Обученията са осъществени по съвместна програма на Община Пловдив и Нов български университет.
Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и популярни методики в света. С нейното прилагане се дава възможност на децата да бъдат по-самостоятелни в ежедневието и в образователния процес от ранна детска възраст.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Доклад на временната комисия към общинския съвет за състоянието на МБПЛ „Иван Раев“ – Сопот

          Временната комисия към Общински съвет - Сопот, създадена за да проучи и анализира състоянието на общинската болница „Иван...

Още новини от Пловдив